Cum comentează Ponta decizia Consiliului JAI de aprobare a cotelor obligatorii de refugiaţi

Victor Ponta, 07 septembrie 2015
Victor Ponta, 07 septembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul European "poate să schimbe în tot sau în parte" decizia Consiliului extraordinar JAI privind impunerea unor cote obligatorii de refugiaţi statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat, marţi seară, la România TV, premierul Victor Ponta.

"Am fost în minoritate şi votul a decis altceva. Mai mult de atât, nu aş vrea să comentez pentru că mâine (miercuri - n.r.) dl Iohannis merge la Consiliul European şi poate schimbă domnia sa acolo. (...) Consiliul European e cel care ia deciziile cele mai mari că acolo sunt şefii de guvern, plus domnul Iohannis şi cu preşedintele Franţei, restul sunt prim-miniştri acolo.

La JAI sunt miniştri de Interne. Sigur că mâine Consiliul European poate să schimbe în tot sau în parte decizia de astăzi (...). Eu sper (...) că mai se pot negocia anumite lucruri. Putem să discutăm după ce mâine seară dl Iohannis vă spune ce s-a decis la Consiliul European", a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres.

Întrebat dacă ţara noastră are destule fonduri pentru a putea primi un număr mai mare de refugiaţi, şeful Executivului a explicat că "nu este o problemă de bani".

"Problema se pune de capacitatea noastră logistică şi de capacitatea de a-i integra în societate. Nu cred că ideea este să luăm nişte oameni şi să-i ţinem undeva închişi, că nu aşa se face. Ideea este de a încerca să le oferim un mod de viaţă până când se pot întoarce în ţările lor. Ceea ce astăzi, când vorbim, nu avem o asemenea experienţă. Nu suntem America sau Franţa, care să fi avut o experienţă... populaţii importante de integrat în România, dimpotrivă", a evidenţiat Victor Ponta.

Uniunea Europeană a aprobat marţi, la Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre.

Potrivit Agerpres, decizia a fost luată în ciuda opoziţiei mai multor state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care şi ţara noastră, faţă de cotele propuse de Comisia Europeană. Cehia, Slovacia, România şi Ungaria au votat împotrivă, iar Finlanda s-a abţinut.

Consiliul JAI a aprobat astfel suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate, faţă de 40.000 câte au fost aprobate iniţial în şedinţa din 14 septembrie. România ar urma astfel să primească o cotă de 4.837 de refugiaţi.

Consiliul a aprobat distribuirea în prima etapă a 66.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în Italia şi Grecia. UE urmează să stabilească ulterior distribuirea a încă 54.000 de refugiaţi, informează Mediafax.

Din cei 50.400 de refugiaţi aflaţi în Grecia, România ar urma să primească 1.890. Din alţi 15.600 de migranţi aflaţi în Italia, ţara noastră ar urma să primească 585. Numărul total al refugiaţilor care ar urma să ajungă în România ar fi de 2.475.

La aceştia se adaugă alţi 2.362 de refugiaţi conform deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi. România au urma astfel să primească, până acum, o cotă de 4.837 de refugiaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne