Cum pot fi atât de ieftine biletele companiilor de avion low cost? (video)

Vă propunem o analiză a diferenţei de preţ între companiile aeriene low cost şi cele tradiţionale.
Avion al companiei aeriene easyJet.
Avion al companiei aeriene easyJet. (Sean Gallup / Getty Images)

Călătoria cu avionul este scumpă şi nu numai datorită combustibilului (sectorul aerian alocă mai mult de 34% din venitul său pe combustibil), dar şi pentru alte motive: salariul echipajului, suma plătită la aeroport pentru servicii (serviciul de îmbarcare, mijlocul de transport pentru încărcare şi descărcarea bagajelor), pentru activităţile de navigaţie (decolare şi aterizare), taxele de stat care pot fi de până la jumătate din preţul biletului.

Compania aeriană trebuie să amortizeze preţul avioanelor: de exemplu, fiecare Airbus A350 costă aproximativ 280 de milioane de euro şi, în plus, trebuie să investească în întreţinere şi asigurare. Nu în ultimul rând, compania aeriană trebuie să plătească pentru facilităţile sale şi salariile angajaţilor, astfel încât marja de profit nu este atât de mare cum s-ar putea crede.

Dar, în ciuda tuturor acestor costuri, companiile reuşesc să ofere bilete la preţuri foarte mici. Cum fac? Wendover Productions, o companie de producţie video care "încearcă să explice modul în care funcţionează lumea noastră", explică motivele rezumându-le în lista de mai jos:

1. Avioane noi: sunt mai eficiente decât cele vechi, iar preţul aeronavei se compensează prin economiile de combustibil. Flotele Ryanair, Easyjet şi Vueling sunt mai noi decât avioanele companiilor tradiţionale. Pe de o parte, ele sunt folosite des, astfel încât să-şi scoată banii. Mai mult decât atât, se evită reparaţii şi verificări amănunţite.

2. Cumpără cantitate mai mare: astfel se obţin reduceri de la furnizori. Compania Norwegian, de exemplu, tocmai a semnat un acord cu Airbus pentru a cumpăra 30 de avioane A321LR, cu care intenţionează să opereze rute mai lungi, începând din 2019. Un alt exemplu: Wizz Air a ajuns la un acord cu compania Pratt & Whitney să echipeze avioanele sale A321neo cu 110 motoare noi, care vor fi integrate în 2019, în valoare de 2.500 de milioane de dolari.

3. Un singur tip de avion: cu această alegere reuşesc să economisească în formarea piloţilor, a însoţitorilor de bord, mecanicilor şi personalului de la sol, deoarece toate dispozitivele funcţionează la fel. Mai mult decât atât, avioanele construite mai eficient, de exemplu, cele de la Ryanair, au scaunele puse unele lângă altele pentru a găzdui mai mulţi pasageri, nu se înclină, evitând astfel reparaţiile de întreţinere şi nu au buzunare, aşadar se evită şi curăţenia.

4. Angajaţi mai puţini: angajaţii sunt multifuncţionali, în timp ce unii fac curat, ceilalţi verifică bilete. Muncitorii nu au sindicat şi nu au încheiat acorduri stricte de muncă. Mai mult, biletele sunt tipărite de la domiciliu sau automat, economisind astfel cheltuielile cu personalul de la sol.

5. Puţine produse de lux la bord şi duty-free: pe zborurile low cost alimentele nu sunt gratis şi, de asemenea, bunurile vândute la bord sunt scutite de taxe vamale. La îmbarcare nu utilizează gateway-uri de bord, ci autobuzele. Companiile aeriene low cost funcţionează, de asemenea, cu bilete în care nu sunt incluse bagaje de cală - se poate călători numai cu un bagaj mic – ceea ce face ca preţul biletului să fie mai redus. Oricine doreşte un bagaj în plus va trebui să plătească.

6. Aeroporturile ieftine: operează de obicei în mici aeroporturi situate la distanţă de centrul oraşului, cum ar fi Londra-Luton sau Paris-Beauvais (care nu sunt nici în Londra şi nici în Paris). Uneori aceste aeroporturi supravieţuiesc tocmai datorită lor, astfel încât companiile aeriene au putere mare de negociere.

7. Conexiuni mai puţine: zboară din punct în punct, dar multe dintre ele nu permit conexiuni între zboruri cu escală, deoarece se adaugă cheltuieli: personalul de la sol care transportă valizele de la un avion la celălalt, sistem de bilete de avion mai complex, restituirea banilor în cazul în care există întârzieri etc.

8. Zboară mai mult: un avion traversează mai multe oraşe într-o singură zi, de aceea compania aeriană programează numai 30-45 minute de pauză în fiecare aeroport. Unul dintre motivele pentru care nu sunt atribuite locuri este că persoanele sunt mai punctuale atunci când nu au un scaun fix.

Airbus estimează că, în următorii 20 de ani, traficul de pasageri va creşte anul în medie cu 4,5%, fapt pentru care va fi nevoie de 33.000 de avioane noi. Conform acestui studiu, companiile aeriene vor cumpăra avioane cu o capacitate de peste 100 de pasageri la bord, astfel încât flota la nivel mondial se va dubla până în 2035.

Surse: Video You Tube, ABC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură