Viitorul bate la uşă, sosesc maşinile zburătoare! (video)


Terrafugia TF-X este prima maşină zburătoare complet autonomă
Terrafugia TF-X este prima maşină zburătoare complet autonomă (Captură YouTube)

Administraţia Federală a Aviaţiei americane a aprobat efectuarea zborurilor de probă în spaţiul aerian american al prototipului Terrafugia TF-X numită şi “maşina zburătoare”, relatează publicaţia Tech Insider.

Compania care a creat acest prototip se numeşte Terrafugia iar fondatorii săi sunt câţiva ingineri în domeniul aerospaţial din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Terrafugia TF-X este prima maşină zburătoare complet autonomă. În prezent este în curs de dezvoltare, iar compania se aşteaptă să fie comercializată într-o perioadă cuprinsă între 8 şi 12 ani.

Acest model ce poate găzdui patru pasageri, include două motoare electrice hibride: unul de 600 de cai putere iar celălalt de 300 de cai putere. Datorită acestor caracteristici, Terrafugia TF-X are o autonomie de zbor de 805 de kilometri şi o viteză maximă de 322 kilometri pe oră, fără realimentare sau reîncărcare.

Terrafugia TF-X este capabilă să decoleze şi să aterizeze pe verticală. Este dotată cu o pereche de aripi retractabile şi elice de tracţiune. În plus, dimensiunile sale reduse facilitează intrarea şi ieşirea dintr-un garaj standard.

Potrivit creatorilor săi, "Terrafugia TF-X va avea un preţ cât mai scăzut posibil", iar preţul final nu va fi stabilit "până când nu ne apropiem de data de livrare".

Ajunşi în faţa acestor fascinante prototipuri de maşini, pe care le-am văzut numai în filmele ştiinţifico-fantastice, se ivesc aproape natural câteva întrebări: "care vor fi regulile pe aceste "şosele aeriene"?, sau "ce tip de carnet de conducere este necesar?, "cine va efectua controlul traficului devenit aerian?" şi multe, multe altele. Viitorul nu prea îndepărtat ne va da răspunsul.