Cunoscută jurnalistă de investigaţii, pusă pe liber pentru că apără anticorupţia şi DNA

Autoare a unor investigaţii incendiare care, de-a lungul anilor, au arătat cât de adânc sunt înfipte tentaculele corupţiei în societate, Ondine Gherguţ este concediată de la România Liberă pe motiv că este apărătoarea DNA.
Ondine Gherguţ, primind premiul pentru curaj de la însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, 11 aprilie 2014
Ondine Gherguţ, primind premiul pentru curaj de la însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, 11 aprilie 2014 (Ambasada SUA)

Premiată de ambasada SUA pentru curajul de a demasca reţele infracţionale din politică şi serviciile de informaţii, jurnalista de investigaţii Ondine Gherguţ a fost concediată de la România Liberă. Anunţul a fost făcut chiar de jurnalistă, pe pagina sa de Facebook, la doar câteva ore după ce colegul său, Mălin Bot a fost şi el concediat de la aceeaşi publicaţie, după ce a luat parte la proteste.

"Am fost anunţată joi că dl. director editorial Sabin Orcan mi-a reziliat contractul, iar motivul ar fi fost faptul că sunt apărătoarea anticorupţiei şi a DNA. Precizez că dl. Orcan nu m-a anunţat oficial că mi-a fost întreruptă colaborarea de peste 10 ani la România Liberă", a scris joi seara Ondine Gherguţ, pe pagina sa de Facebook.

Tot ieri, Mălin Bot, redactorul-şef al site-ului România liberă, a anunţat că a fost concediat la doar şase luni de la preluarea funcţiei. Potrivit jurnalistului, concedierea sa ar fi fost cerută de Alexander Adamescu.

"De ieri seara, nu mai sunt nici redactor-şef pe online, nici jurnalist la România liberă, decizie impusă de Alexander Adamescu, fiul milionarului Dan Adamescu, peste capul tuturor, fără să am o explicaţie foarte clară. Singurul lucru ar fi că am participat, duminică, la protestul de la Timişoara, unde am ţinut şi un discurs", a afirmat jurnalistul.

Reacţia conducerii România Liberă

"Redacţia “România liberă” este o echipă mai mică începând de ieri. Ne-am despărţit de doi oameni: Malin Bot şi Ondine Ghergut. Sunt doi jurnalişti cunoscuţi la care am renunţat cu regret. Aşa că nu vă aşteptaţi să vă spun ceva rău despre ei.

Motivul despărţirii este cât se poate de obiectiv: trebuia să facem reduceri financiare ca să rezistăm. Nu e uşor, ştiu, dar aşa funcţionează economia de piaţă. Nu putem trăi la nesfârşit din banii primiţi de undeva. (...) Ca dovadă ca suntem într-o criză financiară, tot ieri am decis să închidem ediţia tiparită a Academiei Caţavencu şi a revistei Căminul. Şi, evident, vom renunţa şi la nişte angajaţi din aceste redacţii.

Repet, sunt măsuri excepţionale, pe care nu le-am fi luat dacă nu am fi avut probleme financiare.", scrie, pe Facebook, Sabin Orcan.

Sabin Orcan mai precizează că deşi Mălin şi Ondine au plecată, rămân Răzvan Chiruţă, Cătălin Prisacariu, Mircea Marian, Mihai Duta, Silviu Sergiu, Petre Badica şi toţi ceilalţi iar RL va continua să scrie atât despre aafacerile politicienilor corupţi, cât şi despre abuzurile unor instituţii ale statului.

"Părerea noastră despre Dragnea, ca să iau doar un exemplu, rămâne aceeaşi. Este un corupt şi un mincinos, pe care îl vom taxa cu fiecare ocazie! Iar PSD, cu puţine excepţii, se comportă ca un partid de mafioţi şi nu va avea linişte câte zile vom avea noi la “România liberă”!" scrie Orcan

"Despre Tăriceanu? Un individ care a întors-o ca la Ploieşti şi a dat papionul european pe cravata roşie rusească!
Despre DNA? O instituţie foarte necesară, dar de politicile căreia a ajuns să se îndoiască mai nou până şi vechiul ei susţinător Dan Tăpălagă. Deci nu toţi procurorii anticorupţie sunt nişte Robespierri fără pată şi prihană (Volintiru sau Negulescu sunt doar două contraexemple).

Despre SRI? O instituţie foarte necesară, dar care a moştenit, peste ani, năravurile fostei Securităţi de a-şi băga nasul în vieţile noastre, ale tuturor.

Sunt doar câteva dintre concepţiile noastre, ale celor care scriem în continuare la RL, care rămân neatinse de nicio restructurare. Când n-o să le mai putem exprima liber, vă promit că sunt primul care pleacă." concluzionează Sabin Orcan.