Curtea Constituţională dezbate nouă noi cereri de anulare a primul tur de scrutin

Augustin Zegrean în Parlamentul României
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate, joi, nouă noi cereri de anulare a primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Printre acestea se află şi cererea formulată de Monica Macovei, relatează Agerpres.

Reamintim că miercuri, Curtea Constituţională a respins toate cele 12 cereri depuse pentru anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, una dintre cererile respective aparţinând unui alt fost prezidenţiabil, Gheorghe Funar.

Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi. 11 din cele 12 contestaţii au fost considerate ca inadmisibile pe motiv că doar candidaţii la preşedinţie sau partidele care i-au propus pot să facă sesizare:

„Avem şi şapte cereri prin care ni se solicită să anulăm aceste alegeri, să organizăm un nou tur de scrutin, dar aici lucrurile sunt puţin mai complicate, pentru ca legea este strictă în privinţa asta. Pot fi anulate alegerile doar dacă s-au comis fraude care au influenţat rezultatul final al alegerilor. Pot face astfel de contestaţii numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidaţii. Deocamdată doar un candidat a depus o astfel de cerere, domnul Funar”, a declarat Zegrean, citat de postul B1 TV.

În ceea ce priveşte plângerea lui Funar, CCR a considerat-o neîntemeiată, argumentând că motivele invocate de acesta pentru a cere anularea primului tur de scrutin nu sunt de natură a determina schimbarea ordinii pe liste.

Reamintim că Gheorghe Funar a cerut anularea primului tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni, acuzând că nu a fost asigurată egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi ca, la alegerile din 2 noiembrie, au fost încălcate mai multe articole ale Constituţiei. Unul din punctele căruia Funar a insistat în cererea sa, a fost faptul că organizarea alegerilor în Diaspora nu le-a permis multor cetăţeni români să-şi exercite dreptul constituţional de a vota.