Curtea Constituţională respinge sesizarea Ombudsmanului. Moldovenii din diasporă vor putea vota doar cu paşapoarte valabile

Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetăţenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui paşaport valabil chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în ţară, consideră CCM.
(facebook.com/igor munteanu)
Ştefan Sârbu
30.01.2019

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea avocatului poporului Mihail Cotorobai, care a cerut pentru cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare dreptul de a vota în baza paşaportului expirat sau cu buletinul de identitate. În opinia Ombudsmanului, restricţiile de vot impuse cetăţenilor din diasporă sunt discriminatorii în raport cu cetăţenii din ţară.

Curtea Constituţională a calificat drept nefondată sesizarea depusă de Mihail Cotorobai pe 10 ianuarie, considerând că măsura contestată nu instituie un tratament diferenţiat disproporţionat, că aceasta nu afectează esenţa dreptului la vot şi că legislatorul a acţionat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituţia.

„Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetăţenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui paşaport valabil chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în ţară” se arată, între altele, în decizia Curţii.

Totodată, magistraţii CCM au notat că „exigenţa votării cu un paşaport valabil peste hotarele ţării este justificată de politicile statale ale evitării fraudării votului”.

Mai mult, CCM notează că în ordinea juridică europeană a drepturilor omului, standardul de protecţie al dreptului la vot nu este la fel de stringent ca cel al protecţiei dreptului la respectarea vieţii private şi de familie, a libertăţii de gândire, de conştiinţă şi de religie, a libertăţii de exprimare şi a libertăţii de întrunire şi de asociere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor