CUTIA CURIOZITĂŢILOR: 6 locuri surprinzătoare din Oman

Locuri cu caracteristici deosebite, care vă surprind şi vă încântă privirea, pot fi obiective turistice de neuitat de care vă veţi aminti cu drag.
Peşteră în Oman - Majlis al Jinn
Peşteră în Oman - Majlis al Jinn (Youtube.com)

Turismul în Oman creşte rapid cu toate că ani întregi a fost în afara turismului de masă. Oman este situat în peninsula arabică la sud-est de Asia şi azi este una dintre ţările cele mai stabile şi dezvoltate din lumea arabă. În termeni de călătorie, este o ţară ce are mult de oferit: deşerturi cu dune portocalii, canioane, izvoare, castele, oraşe antice, plaje, dar şi anumite colţuri curioase dintre cele mai surprinzătoare din ţară.

1. Una dintre cele mai mari peşteri din lume: Majlis al Jinn

Este cu siguranţă a noua peşteră ca mărime de pe planetă în ceea ce priveşte suprafaţa solului şi cea mai mare ca volum. Este situată pe platoul Selma, la o distanţă de două ore de circulat cu maşina de capitala Omanului, Muscat. Este un loc căutat de escaladori şi pasionaţi de sporturi de aventură.

2. Dolina de apă turcoaz Bima Sinkhole

Dolina  cu apă turcoaz Bima Sinkhole, Oman
Dolina  cu apă turcoaz Bima Sinkhole, Oman (Youtube.com)

Dolina este o depresiune caracteristică reliefului carstic. De multe ori, dolinele se formează prin distrugerea tavanului unei peşteri subterane şi sunt inundate de o mică lagună. Dolinele Bima din Oman sunt inundate de apă transparentă de culoare turcoaz. Are 70 m lungime şi între 50 şi 30 adâncime. Se crede că dolina este conectată la mare, în zona dintre Bimmah şi Dibab.

3. O moschee mare şi somptuoasă a sultanului Qaboos

Moscheea Sultanului Qaboos, Oman
Moscheea Sultanului Qaboos, Oman (Wikipedia.org)

Este cea mai importantă şi somptuoasă moschee din Oman, fiind relativ mai recentă: inaugurarea a avut loc în 2001. Imaginile vă vor surprinde: la construcţie s-au folosit 300.000 de tone de nisip indian, are o cupolă centrală de 50 m înălţime, un minaret de 90 m înălţime şi alte 4 cupole laterale de 45 m, precum şi o capacitate de 7.000 de credincioşi. Se găseşte în capitala Muscat.

4. Canion de apă turcoaz Wadi Shab

Canion de apă turcoaz Wadi Shab, Oman
Canion de apă turcoaz Wadi Shab, Oman (Wikimedia.org)

Wadi Shab este un curs de apă dulce ce ne atrage atenţia prin tonalitatea turcoaz în mijlocul unui canion roşu. Apa în diferite colţuri pare o piscină, având vegetaţie abundentă ca o oază. Acest loc incredibil se găseşte la 2 ore de capitala Muscat.

5. Deşertul incredibil Wahiba Sands

Deşertul Wahiba Sands, Oman
Deşertul Wahiba Sands, Oman (Wikimedia.org.)

Wahiba se găseşte la sud de Oman şi face parte din ecosistemul deşertului şi semideşertului golfului Oman. Regiunea are numele Wahiba, de la tribul care a locuit în această zonă. Acum, regiunea este locuită de beduini, care se concentrează în zona Al Huyawah, o oază aproape de marginea deşertului. Aceasta este una din principalele excursii ce se fac în Oman.

6. Un sat de pescari "îngheţat" în timp

Satul de pescari Sur, Oman
Satul de pescari Sur, Oman (Wikimedia.com.)

Numele satului este Sur şi este situat la 150 km de capitala Muscat. Este capitală regională şi nu doreşte să fie doar un sat mic foarte bine conservat în coasta Golfului Oman. Este bine de ştiut că în perioada mai - septembrie, temperaturile ajung la 40 de grade, deci trebuie să redefinim conceptul nostru de zi călduroasă