Cutremur politic în China: susţinătorii lui Bo Xilai au fondat un partid politic

China: Preşedintele Xi Jinping (D)
China: Preşedintele Xi Jinping (D) (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez, reunit sâmbătă, 9 noiembrie la Beijing a fost sfidat în mod deschis de către adepţii lui Bo Xilai, liderul dezonorat şi condamnat la închisoare pe viaţă, care au anunţat formarea unui nou partid. Provocarea comuniştilor de stânga (Bo Xilai era considerat liderul acestora), presupusul terorism, creşterea continuă a poluării aerului şi încetinirea creşterii economice, au făcut deja dificilă sarcina summit-ului comunist.

Într-un interviu telefonic cu agenţia Reuters, Wang Zheng, un profesor universitar care în trecut s-a expus sprijinindu-l în mod deschis pe Bo, a spus că noul partid se numeşte Zhi Xian ( „Constituţia este autoritatea supremă"). Wang a subliniat că formarea partidului a fost notificată autorităţilor şi a subliniat că iniţiativa este "legală şi rezonabilă". Bo a fost numit "preşedintele pe viaţă " al partidului, iar decizia i-a fost comunicată într-o scrisoare trimisă la închisoarea Qincheng, la nord de Beijing, unde sunt deţinuţi liderii comunişti „eliminaţi” de la putere.

Bo Xilai, în vârstă de 64 de ani, a fost condamnat la 22 septembrie pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, în special în cazul asasinării de către soţia sa Gu Kailai a unui om de afaceri britanic Neil Heywood. Cu toate acestea Partidul a uitat să vorbească de celelalte crime comise de Bo Xilai, mult mai sinistre. Recoltarea de organe, traficul cu cadavre şi o încercare eşuată de lovitură de stat se află printre celelalte fapte comise de Bo, însă acestea nu au figurat în cadrul procesului său, cu grijă pus în scenă.

Reuniunea de la Beijing, a treia Şedinţă Plenară a Comitetului Central ales în 2012, care şi-a deschis lucrările la 9 noiembrie, se vrea a fi scena de decizie asupra noii direcţii de înaintare a Partidului în privinţa reformei economice. Se va baza pe "viziunea" noii echipe de management condusă de preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Keqiang. Eşecul progresiv al creşterii economice dizolvă şi ultima picătură de legitimitate rămasă Partidului. Din acest motiv, puternic-mediatizata reformă economică va constitui problema viitoarei întâlniri în plen, cu scopul de a oferi publicului motive să creadă că Partidul ar avea o cale de scăpare.

Plenul se va desfăşura până pe 12 noiembrie, ziua în care vor fi anunţate deciziile.

Bo Xilai

Bo Xilai a fost secretar de partid al provinciei nord-estice chineze Liaoning, după ce deţinuse funcţia de primar al oraşului Dalian, al doilea oraş ca mărime din provincia Liaoning.

La vremea respectivă, în regiune a avut loc, pe scară largă, una dintre cele mai brutale persecuţii ale Chinei comuniste: recoltarea forţată a organelor prizonierilor de conştiinţă, victimele fiind, în majoritate, practicanţi Falun Gong.

Numele lui Bo Xilai apare legat şi de proliferarea de fabrici de plastinare în China. "Părintele" plastinării, Günther von Hagens, se lăuda pe vremuri cu relaţiile pe care le avea cu Bo Xilai, de la care a primit chiar o medalie. Datorită lui Bo a fost posibilă obţinerea de mii de cadavre de la Biroul Securităţii Publice din Dalian cu mare uşurinţă, pentru mai multe fabrici care plastinează cadavrele. Acestea sunt apoi expuse în cadrul expoziţiilor de corpuri umane plastinate în întreaga lume, pentru profit.

Este cunoscut faptul că Bo Xilai a fost unul dintre protejaţii politici ai lui Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist, care, în 1999, lansase campania violentă împotriva Falun Gong, grupul de peste 70 de milioane de practicanţi de qigong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe