Dacian Cioloş: România trebuie să ia o decizie rapidă privind regionalizarea administrativă a României

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

România trebuie să ia o decizie rapidă privind regionalizarea administrativă a României, începând din 2014, deoarece ar fi utilă nu numai pentru politica regională, ci şi pentru politicile agricole şi de dezvoltare rurală, a afirmat joi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

"E important ca pe viitor, în următorii 10-15 ani, să existe o abordare sectorială şi regională, combinată, în agricultura din România, ţinând cont şi de structurile de producţie specifice pe care le are România, deoarece modelul unic nu i se potriveşte. Discuţia aceasta de a avea ferme mari sau ferme mici mi se pare sterilă. Depinde unde te duci în România ca să vorbeşti de ferme mari sau ferme mici. Ce abordare putem avea pe diferse regiuni, asta da, pentru că există diferenţe între regiuni. Este nevoie de restructurare în mai multe sectoare din România: pe carne, lapte, legume-fructe, chiar cereale", a menţionat Cioloş.

Potrivit acestuia, ar fi utilă o decizie rapidă privind o eventuală regionalizare administrativă a României, nu numai pentru o politică regională, dar şi pentru politicile agricole şi de dezvoltare rurală. "Numai aşa se poate grefa şi o abordare sectorială", a mai spus Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că România trebuie să stabilească la nivel naţional care este direcţia pe care vrea să o ia în viitor "şi nu de pe un an pe altul".

Premierul Victor Ponta a declarat joi la Murighiol, la reuniunea Consiliilor Judeţene din ţară, că România trebuie să treacă anul viitor la regiuni în vederea noului exerciţiu financiar al UE.

"Eu cred că trebuie să facem regiuni. În 2014, începutul noului exerciţiu financiar multianual al UE trebuie să ne găsească cu regiuni şi trebuie să ne găsească cu un singur minister al Fondurilor Europene, nu ce facem acum că ne plimbăm printre ministere şi autorităţi de management după hârtii. Eu nu prea înţeleg rolul Ministerului Dezvoltării în condiţiile în care o să avem regiuni, adică cum, strângem banii tot la minister şi vă spune ministerul ce este dezvoltarea?", a declarat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie