De ce a arestat China 160 de avocaţi? Iată motivele!

Dube de politie si patrule ale armatei in Piata Tiananmen din Beijing, inchisa pentru public din cauza Conferintei Consultative a Partidului Comunist Chinez
Dube de politie si patrule ale armatei in Piata Tiananmen din Beijing, inchisa pentru public din cauza Conferintei Consultative a Partidului Comunist Chinez (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

De ce a arestat China 160 de avocaţi? Iată motivele! În China a avut loc un val de arestări, ţinta fiind avocaţi şi activişti de drepturile omului. Aceasta ar putea fi o reacţie la valul de plângeri formulate împotriva fostului şef al statului chinez Jiang Zemin. Mulţimea de acţiuni juridice împotriva lui Jiang Zemin a pornit la sfârşitul lunii mai şi a atins deja proporţii istorice: peste 134 000 de persoane îl acuză pe Jiang de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Persecutarea avocaţilor

Începând cu data de 9 iulie până pe 14 iulie inclusiv, în China au fost arestate 159 de persoane, fiind vorba de avocaţi sau activişti în materie de drepturile omului din 23 de provincii. Unii au fost arestaţi pe baza unor ordine de arestare, unii pur şi simplu au fost ridicaţi sau au dispărut dintr-odată, alţii au primit câte o ”invitaţie” la o discuţie cu poliţia, conform anunţurilor Amnesty International.

Mediile occidentale bănuiesc că la baza valului de aresări ar sta noua ”Lege a Siguranţei Naţionale”. Observatorii presupun că acţiunea de amploare îl are ca promotor pe fostul şef al statului chinez în vârstă de 88 de ani, Jiang Zemin şi că această campanie ar fi desfăşurată de urmaşii activi ai lui Jiang din aparatul de securitate.

Pentru preşedintele în funcţie Xi Jinping, razia împotriva avocaţilor constituie un prejudiciu grav de imagine. Duşmanul său de moarte Jiang are însă toate motivele susţinerii unei atmosfere de panică. De la sfârşitul lui mai până astăzi au fost depuse peste 134 000 de plângeri la Procuratura Supremă a Chinei sau la Curtea Supremă de Justiţie împotriva fostului şef de stat, care este acuzat de crime împotriva umanităţii şi genocid, deoarece acesta a pornit acum 16 ani o persecuţie brutală împotriva Falun Gong, persecuţie care a condus la grave încălcări ale drepturilor omului, la tortură în masă şi chiar la jaful de organe practicat pe persoane aflate încă în viaţă.

Persecuţia mişcării afectează peste 100 de milioane de persoane care o practică. Toate denunţurile făcute împotriva lui Jiang Zemin provin de la oameni care sunt victime directe sau indirecte ale persecuţiei, care au fost torturate, sau care au pierdut persoane apropiate.

Persecuţia împotriva Falun Gong, începută în urmă cu 16 ani, continuă şi în ziua de azi. Este de remarcat faptul că avocaţii şi lucrătorii din cancelarii arestaţi în prezent au legătură cu acest subiect, iar majoritatea celor arestaţi au luat apărarea practicanţilor Falun Gong şi au sprijinit acţiunea penală împotriva lui Jiang Zemin.

Printre cei vizaţi este şi doamna Wang Yu, persoană proeminentă, renumită avocată în materie de drepturile omului în cadrul Cancelariei Fengrui din Beijing. Printre multe alte cazuri, doamna Wang l-a apărat pe profesorul de economie de origine uigură Ilham Tohti, condamnat la închisoare pe viaţă. Pe 9 iulie, Wang Yu a fost prima persoană reţinută şi apoi a început valul de arestări. Anterior, ea se pronunţase pentru o acţiune împotriva lui Jiang Zemin. Alţi cinci colaboratori ai Cancelariei Fengrui, printre care chiar fondatorul Zhou Shifeng au fost luaţi de poliţie, Cancelaria fiind răscolită complet în urma unei perchiziţii. Nu a scăpat nici Cancelaria Li Heping, care apăra de mai mult timp practicanţi Falun Gong, aceasta fiind de asemenea ţinta unei razii.

În zilele noastre, acela care s-ar bucura de propagandă pozitivă din partea partidului, pe mine m-ar determina să am dubii în privinţa moralei sale profesionale.

Curajul doamnei Wang Yu

Doamna Wang Yu a reprezentat foarte mulţi petiţionari şi practicanţi Falun Gong. Printre altele, ea s-a implicat şi în cazul Jiansanjiang, în care 4 avocaţi ce au protestat pentru eliberarea clientului lor au ajuns în cele din urmă ei înşişi victime ale torturii. Pe 2 iulie 2015, la o dezbatere oficială, Wang Yu a fost aruncată din clădirea Justiţiei, deoarece a denunţat comportamentul judecătorilor într-un caz legat de Falun Gong, etichetându-l ca fiind contrar legilor.

Cu puţin timp înainte de arestarea sa, Wang Yu a fost calomniată de mass media partidului comunist. În iunie, un ziar al partidului şi agenţia de ştiri de stat Xinhua publicau articole denigratoare la adresa avocatei, lucru care a stârnit revoltă în comunitatea juriştilor din China.

Avocatul Zhang Qingfang a afirmat în legătură cu acest subiect: ”Această hărţuire din partea ziarului partidului la adresa doamnei Wang Yu este de fapt cea mai mare laudă. În zilele noastre, acela care s-ar bucura de propagandă pozitivă din partea partidului, pe mine m-ar determina să am dubii în privinţa moralei sale profesionale."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.