De ce nu aţi auzit niciodată de medicina coreeană?

Medicina coreeană subliniază importanţa echilibrului dintre minte şi corp, în special controlul emoţiilor şi al minţii sunt cerinţele cheie pentru o sănătate optimă.
Medicina coreeană subliniază importanţa echilibrului dintre minte şi corp, în special controlul emoţiilor şi al minţii sunt cerinţele cheie pentru o sănătate optimă. (Foto: freepik.com)

În timp ce Coreea devine cunoscută pentru produsele cosmetice, kimchi şi K-pop, aproape nimeni nu a auzit de medicina coreeană.

Potrivit acupuncturistului James Shinol, care a mers recent în Coreea pentru a învăţa despre medicina coreeană, acest lucru se datorează faptului că, în comparaţie cu numărul de medici de medicină chineză care au emigrat din ţara lor natală, numărul medicilor coreeni emigranţi a fost foarte mic.

Acum însă, medicina coreeană începe să se dezvolte pe cont propriu, a spus el. Aşa că este posibil ca noi, în Occident, să o vedem mai des.

Shinol, care este şeful departamentului Şcolii Postuniversitare de Medicină Orientală de la New York College of Health Professions şi fostul preşedinte al Societăţii de Acupunctură din New York, este unul dintre primii americani invitaţi de Coreea de Sud să participe la un atelier de lucru de 10 zile despre medicina coreeană. Programul intensiv de prelegeri şi experienţe pe teren i-a oferit o mai bună înţelegere a metodelor distincte ale medicinei coreene şi a împărtăşit o parte din ceea ce a învăţat cu Epoch Times.

Epoch Times: Aşadar, ce este medicina coreeană?

James Shinol: Medicina coreeană este o medicină tradiţională din Asia de Est, care foloseşte acupunctura, fitoterapia şi diverse alte modalităţi ca instrumente principale pentru a promova sănătatea şi a trata bolile. Medicina coreeană împărtăşeşte aproximativ 80 la sută din teorie, puncte şi tehnici cu medicina chineză şi cu Kampo [medicina japoneză].

Epoch Times: Medicina coreeană respectă ideea că mintea şi corpul trebuie să fie echilibrate?

James Shinol: Medicina coreeană subliniază importanţa echilibrului dintre minte şi corp, în special controlul emoţiilor şi al minţii sunt cerinţele cheie pentru o sănătate optimă. Dezechilibrele în emoţii, cum ar fi stresul, îngrijorarea, anxietatea, depresia şi incapacitatea de a menţine o stare emoţională calmă, ar putea duce la o dizarmonie în qi [energia vitală] şi ar putea duce mai departe la simptome sau boli în organism. Prin urmare, este important să se menţină o minte sau o stare emoţională calmă.

Epoch Times: Ce deosebeşte medicina coreeană de cea chineză?

James Shinol: Cea mai mare diferenţă este abordarea pe tipologii corporale. Administrarea tratamentelor pe bază de plante şi acupunctură în medicina coreeană se bazează pe tipologia corpului [constituţia] fiecărei persoane [mai degrabă decât pe caracteristicile geologice, clima şi obiceiurile de viaţă, ca în medicina chineză]. De asemenea, există diferenţe în ceea ce priveşte dozajul şi prescripţiile de plante medicinale. Medicina chineză foloseşte principiul «cel mai mult», medicina japoneză - Kampo - foloseşte principiul «cel mai puţin», iar medicina coreeană se află la mijloc.

Epoch Times: Ce tehnici sunt identice sau similare cu medicina chineză?

James Shinol: Medicina coreeană este similară cu medicina chineză în ceea ce priveşte utilizarea diagnosticului prin puls şi a altor metode distincte, cum ar fi inspecţia limbii şi a feţei şi interogarea extinsă pentru a diagnostica. De asemenea, foloseşte acupunctura, moxibustia [arderea plantei de pelin negru pentru a facilita vindecarea], tratamentul cu ventuze şi plantele medicinale, ca metode de tratament.

Acupunctura coreeană a mâinilor, nu necesită utilizarea de ace.
Acupunctura coreeană a mâinilor, nu necesită utilizarea de ace. (Foto:Tim Boyle/Getty Images/EET)

Epoch Times: Prin ce se deosebeşte acupunctura coreeană de cea chineză?

James Shinol: Spre deosebire de prescrierea punctelor din medicina chineză, care în mod tradiţional implică puncte pe tot corpul, inclusiv pe piept, spate şi trunchi, stilurile de acupunctură coreeană Taegeuk şi Saam, sunt folosite pentru a trata boli precum durerile musculo-scheletice şi neuropatia autonomă cu puncte la nivelul extremităţilor.

Acupunctura coreeană a mâinilor, stilul unic de acupunctură din medicina coreeană, se realizează în baza teoriei conform căreia un microsistem al corpului se găseşte pe mâini. Într-un microsistem, întregul corp este reflectat într-o singură zonă, cum ar fi urechea, mâna sau scalpul. Afecţiunile corpului, oriunde s-ar afla, de la cap la picioare, pot fi tratate prin utilizarea punctelor dintr-un microsistem. În medicina coreeană, sistemul de puncte se găseşte adesea pe mână.

Epoch Times: Există ceva la care medicina coreeană se pricepe în mod deosebit?

James Shinol: Medicina coreeană este eficientă în tratarea bolilor din nenumărate domenii, inclusiv respirator, digestiv, managementul durerii, dermatologie, pediatrie, ginecologie, psihiatrie şi multe altele.

Epoch Times: Medicina chineză a fost mult schimbată în epoca maoistă. A fost medicina coreeană afectată în acelaşi mod?

James Shinol: De-a lungul erei maoiste, teoria medicinei chineze şi-a schimbat oarecum legea în mod mecanic, din cauza modernizării Chinei, bazată pe materialism. Cel mai bun exemplu de schimbare mecanică se găseşte în sistemul diferenţial [metode de diagnosticare a rădăcinilor dezechilibrelor din minte, corp şi spirit].

După revoluţia comunistă, aspectele mai mistice şi mai intangibile ale medicinei chineze au fost eliminate, atât în timpul cât şi după conducerea lui Mao, ceea ce a dus la o abordare mai rigidă şi mai mecanică a medicinei chineze, pentru a semăna cu biomedicina. Au instituit ideea occidentală a unui simptom care necesită un examen, un diagnostic şi un protocol de tratament specific. Această abordare este mai mecanicistă în însăşi esenţa sa şi se referă mai ales la individ şi la ceea ce se întâmplă în interiorul său faţă de modul în care individul respectiv se raportează la lume şi, în esenţă, la univers/cosmos. Medicinei chineze moderne îi lipseşte teoria conform căreia terapeuţii cultivă în interiorul lor anumite forţe care pot fi apoi transmise pacientului.

Medicina coreeană a fost influenţată de medicina chineză şi foloseşte sistemul diferenţial în practică, însă medicina coreeană este mai puţin mecanică decât cea chineză. Medicina coreeană aderă la teoria şi cunoştinţele clasice, dar utilizează şi instrumente clinice moderne pentru a practica, inclusiv computere de diagnosticare facială, aparate de puls şi software sofisticat pentru a interpreta datele pacientului.

Epoch Times: Cum s-a integrat medicina coreeană în medicina occidentală?

James Shinol: În 2011, legea din Coreea a fost modificată astfel încât spitalele de medicină occidentală să poată instala departamente de medicină tradiţională coreeană şi să angajeze medici de medicină coreeană şi viceversa, unde spitalele de medicină coreeană pot instala departamente de medicină occidentală şi angaja medici. Prin urmare, consultaţiile integrative sunt în creştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură