Îmbrăcămintea tradiţională coreeană (Hanbok) - o comoară culturală [video]

Hanbok-ul, rafinat şi elegant, emană o frumuseţe demnă care îmbrăţişează armonia naturală a formei, structurii şi culorii.
Conservarea remarcabilă a hanbok-ului oferă o fereastră către bogata moştenire culturală a poporului coreean.
Conservarea remarcabilă a hanbok-ului oferă o fereastră către bogata moştenire culturală a poporului coreean. (screenshot via Gan Jing World)

Nu există niciun alt artefact care să definească atât de bine bogăţia patrimoniului cultural coreean ca ţinuta tradiţională coreeană cunoscută sub numele de hanbok. În timp ce originile hanbok-ului pot fi urmărite milenii în urmă, până la originile etnice ale poporului coreean, înregistrările istorice sub forma unor picturi murale realizate în perioada timpurie a Regatului Goguryeo (37 î.Hr.-668 d.Hr.) arată că coreenii au început să poarte o formă modernă de hanbok încă din secolul al IV-lea î.Hr.

Hanbok-ul are o istorie de peste 1.600 de ani. Pictura "Dans cu două săbii" este realizată de Shin Yun Bok, cel mai reprezentativ pictor de gen al Dinastiei Joseon.
Hanbok-ul are o istorie de peste 1.600 de ani. Pictura "Dans cu două săbii" este realizată de Shin Yun Bok, cel mai reprezentativ pictor de gen al Dinastiei Joseon. (Shin Yun Bok)

Modelul de bază al hanbok-ului este format din două piese, partea de sus şi partea de jos. Partea de sus, jeogori, este o jachetă asemănătoare unei bluze bolero, purtată atât de femei, cât şi de bărbaţi. În ceea ce priveşte partea inferioară, femeile poartă chima, o fustă largă care ajunge până dincolo de glezne, iar bărbaţii poartă baji, o pereche de pantaloni largi. Pe lângă aceste articole de îmbrăcăminte de bază, pot fi purtate o mare varietate de accesorii şi îmbrăcăminte exterioară pentru diferite anotimpuri şi diferite ocazii.

Hanbok-ul tradiţional este purtat şi astăzi la ocazii speciale

Ceea ce este cel mai uimitor la hanbok este modul în care forma şi designul său s-au păstrat, în ciuda unui interval de timp de două mii de ani. În timp ce stilul particular şi lungimea specifică au suferit modificări de-a lungul anilor, aspectul de bază al hanbok-ului a rămas intact. Dacă ne uităm la picturile murale din perioada Goguryeo, care datează din secolul al IV-lea î.Hr., vom vedea o asemănare stranie cu hanbok-ul purtat pe străzile Seulului modern.

(Korea Tourism Organization and Cultural Heritage Administration of Korea)

Conservarea remarcabilă a hanbok-ului oferă o fereastră către bogata moştenire culturală a poporului coreean. Deşi astăzi hanbok-ul este purtat în mod popular la ocazii speciale, cum ar fi nunţile şi zilele de naştere, există un interes reînnoit în rândul coreenilor moderni pentru a purta hanbok-ul că îmbrăcăminte de zi cu zi, aşa cum făceau strămoşii lor pe vremuri.

Frumuseţea Hanbok-ului

Liniile fluide

Atunci când se discută despre încântarea estetică a hanbok-ului, ceea ce reiese inevitabil este frumuseţea liniilor sale fluide. Într-adevăr, acest atribut este cel care distinge hanbok-ul de alte costume tradiţionale din Asia de Est, cum ar fi cheongsam-ul chinezesc sau kimono-ul japonez. Hanbok-ul coreean încorporează atât linii drepte, cât şi curbe, care se combină pentru a crea un sentiment de armonie care curge în mod natural. Atunci când purtătorul se mişcă, liniile fluide ale hanbok-ului creează o siluetă ondulată care este subtilă, dar palpabilă.

Gulerul hanbok-ului pentru femei, realizat în formă de V, poate fi ajustat pentru a accentua sau a atenua decolteul. Curba rotunjită a cusăturilor interioare ale mânecilor scoate în evidenţă un sentiment de blândeţe. Linia dreaptă care se proiectează din goreum-ul atârnat, panglica lungă care leagă jeogori-ul închis, prezintă un aspect simplu, dar elegant. Straturile de pliuri care se întind treptat de la talia chimei până în partea de jos contribuie, de asemenea, la eleganţa discretă.

Aranjamentul culorilor

O altă trăsătură distinctivă a hanbok-ului este contrastul culorilor complementare. Combinaţiile de culori care se regăsesc adesea în hanbok sunt variaţii ale culorilor primare roşu, albastru, verde şi galben, aşa cum se găsesc în lumea naturală, alături de alb şi negru. Filozofia est-asiatică a yin şi yang şi cele cinci elemente care se crede că stau la baza cosmosului au, de asemenea, o mare influenţă asupra modului în care sunt alese şi aranjate culorile.

Contrastul culorilor complementare contribuie la eleganţa şi frumuseţea rafinată a hanbok-ului.

Albul a fost nuanţa implicită preferată din punct de vedere istoric de poporul coreean pentru simbolismul său de modestie şi spirit pur.

Roşul însemna noroc şi prosperitate, aşa că era culoarea folosită în hanbok-urile de mireasă.

Indigoul reprezenta dedicarea, astfel că era culoarea folosită în hanbok-urile purtate de doamnele de la curte şi în ţinuta oficială a oficialilor guvernamentali.

Negrul, care simboliza eternitatea şi originea întregii creaţii, era folosit la pălăriile bărbaţilor.

Galbenul, care reprezenta centrul universului, era culoarea preferată de regalitate, iar purtarea sa de către oamenii de rând era strict reglementată.

Culorile complementare reprezintă unul dintre cele mai captivante atribute estetice ale hanbok-ului. Contrastul dintre galbenul strălucitor şi albastrul profund sau verdele deschis şi roşul solid, de exemplu, se numără printre cele mai populare aranjamente cromatice preferate pentru calitatea lor de a atrage atenţia. În timpul evenimentelor majore, o astfel de schemă de culori este purtată de participanţii principali sau de invitaţii importanţi.

Frumuseţe şi practicitate

Deşi poate părea la început o ţinută descurajantă pentru a fi purtată în fiecare zi, hanbok-ul în realitate maximizează caracterul practic şi confortul. Fiind cusut într-un mod curbat, în conformitate cu forma generală a corpului uman, permite o mişcare şi o mobilitate facilă. Deoarece silueta şi liniile sale fluide nu sunt direct legate de fizicul purtătorului, hanbok poate fi purtat de persoane cu toate tipurile de corp, fără a compromite demnitatea sau eleganţa individuală.

Schimbările simple în aranjamentul culorilor permit purtătorului să creeze o varietate de look-uri cu diferite tonuri emoţionale de bază. Dimensiunea amplă a hanbok-ului permite, de asemenea, ca acesta să fie uşor de ajustat pentru a se adapta la schimbările de fizic.

Hanbok-ul este, de asemenea, cunoscut pe scară largă pentru durabilitatea sa. Deoarece ţinuta este colorată folosind coloranţi naturali, culoarea sa decolorată poate fi uşor restaurată fără a compromite culorile originale.

Informaţii mult mai detaliate pot fi găsite pe site-ul oficial al Korea Tourism Organization and Cultural Heritage Administration of Korea folosit ca sursă principală, alături de Gan Jing World, Korea Travel Post, Hanbok (Traditional Korean Clothing) – a beautiful cultural treasure worn on the body

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură