"Munkha" - Pescuitul tradiţional de iarnă al locuitorilor din Iakutia [video]

Munkha
Munkha (screenshot tramite foto eng.goru.travel)

"Munkha" este o metodă tradiţională de pescuit crapi sub gheaţă în Iakutia sau Republica Saha, componentă a Federaţiei Ruse situată în Siberia Orientală. Aproape tot satul se adună pentru acest pescuit tradiţional - ca şi pentru festivalul de vară "Ysyakh" (sărbătoarea întâlnirii cu soarele) - care are loc toamna, când gheaţa este suficient de tare.

De obicei, întreaga acţiune este gestionată de unul dintre cei mai experimentaţi bătrâni, care ştie unde şi cum să folosească cât mai bine plasa de pescuit. Înainte de a începe, aprinde un foc pentru a-l linişti pe "Bayanay" - spiritul şi stăpânul pădurii, patronul vânătorilor şi al pescarilor. Apoi începe pescuitul sub gheaţă. Este o activitate care necesită mult timp şi o coordonare a mai multor persoane în această muncă, de aceea este nevoie de un bărbat mai în vârstă expert în "Munkha", care să cunoască bine lacul şi care să controleze întregul proces.

În timpul pescuitului se respectă anumite reguli desprinse din cultura străveche: este interzis să strigi şi să te bucuri prea mult (spiritul lacului se va supăra), de asemenea, femeile nu pot atinge uneltele iar dacă treci peste plasa desfăşurată este semn rău. Dar cel mai mare ghinion este atunci când cineva scapă din greşeală târnăcopul pentru gheaţă şi îi cade în copcă. Atunci nu trebuie să te aştepţi să ai noroc. Totuşi, dacă în timpul pescuitului zboară spre tine ciori - una sau un stol - este un semn bun.

Desigur, aceste superstiţii ar putea funcţiona, dar totul depinde de alegerea corectă a locului şi de abilităţile pescarilor. O captură înseamnă de obicei o cantitate cuprinsă între zece până la o sută sau mai mulţi saci de crapi, dar chiar şi după ce ai avut un mare noroc nu este permis să te bucuri prea tare pentru a nu-l nemulţumi pe "Bayanay", relatează Yakutia Tourist Information Portal.

După pescuit, tot peştele se împarte între toate persoanele care au participat la Munkha”. Astfel, inclusiv toţi bătrânii şi copiii, chiar dacă nu ştiu să ţină o plasă de pescuit în mână, primesc aceeaşi cantitate de peşte ca toţi ceilalţi participanţi.

În Iakutia, crapul este deosebit de gras, conţine o mulţime de proteine şi calciu. În timpul războiului, când aproape toată mâncarea era trimisă pe front, oamenii au fost salvaţi de la înfometare pescuind crapi, aşa că au un respect deosebit pentru ei. De altfel, a fost ridicat chiar şi un mic monument în cinstea crapului.

Pentru oaspeţii din Iakutia, “Munkha” este un spectacol incredibil. Puţine persoane în lume pot prinde o tonă de peşte pe care să-l împartă cu tot satul. Obiceiurile din strămoşi au o valoare inestimabilă, trebuie păstrate, apreciate şi cultivate, ele reprezentând înţelepciunea ancestrală.

Informaţii conexe: Gan Jing World

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură