De ce nu se circulă pe Transalpina

Transalpina
Transalpina (Facebook)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a preluat în administrare şoseaua Transalpina şi au început lucrările de reparaţii.

În ultimii ani, pentru şoferi, Transalpina s-a transformat într-o adevărată aventură. Drumul este plin de gropi, nu este marcat, iar pe unele porţiuni parapetele lipsesc. Şi proprietarii de pensiuni sunt nemulţumiţi de starea drumului, care alungă turiştii.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri va redeschide şoseaua, după ce a câştigat în instanţă dreptul de a prelua drumul din administrarea firmei Romstrade. Această firmă ar fi trebuit să termine modernizările, dar lucrările au fost blocate, timp de trei ani, după arestarea patronului Nelu Iordache.

Compania Romstrade a început modernizarea drumului care traversează Munţii Parâng în anul 2008, însă lucrările s-au oprit după terminarea a 80% din proiect. Pe Transalpina se lucrează intens la montarea parapeţilor în zonele cu risc maxim de accidente. Lucrările se află într-un stadiu avansat faţă de termenul stabilit, după cum au apreciat reprezentanţii CNADNR.

Şoseaua va avea regim de "drum în lucru", astfel încât şoferii nu mai riscă să fie amendaţi dacă vor circula pe Transalpina.

De ce nu se circulă pe Transalpina. Se circulă cu anumite restricţii

Pe Transalpina se va circula cu anumite restricţii. „DN 67C Novaci-Obârşia Lotrului va avea regim de "drum în lucru" şi se va circula cu anumite restricţii de trafic (viteză, tonaj etc.)“, se arată într-un comunicat al Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Până în momentul de faţă, circulaţia pe cel mai înalt drum din România s-a făcut cu propriul risc. Turiştii care se încumetau să tranziteze Transalpina trebuiau să circule cu prudenţă maximă, pentru că pe tot traseul nu există niciun parapet de protecţie. “În momentul de faţă, se lucrează însă şi la acest aspect, pentru a reduce riscul unor evenimente care pot fi transformate în adevărate tragedii”, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj.

Lucrările de modernizare nu vor fi finalizate în acest an. Deocamdată, sunt efectuate lucrări de punere în conservare a zonelor care s-au degradat foarte rău stratul de asfalt şi sunt montate elementele principale de siguranţă a traficului. Şoferii care vor să se aventureze pe Transalpina pot vedea primele îmbunătăţiri. Au fost semnalizate toate curbele şi zonele în care sunt probleme, carosabilul a fost marcat, iar acolo unde este cazul încă se fac consolidări, totul pentru a asigura o circulaţie cât mai bună.

Reprezentanţii CNADNR spun că Transalpina va fi redeschisă, cel mai probabil cu data de 1 august, dar turiştii îl vor tranzita în regim de şantier.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.