"De ce va pierde guvernarea PSD" - analiza marca Lăzăroiu

Sebastian Lazaroiu (poza de arhivă)
Sebastian Lazaroiu (poza de arhivă) (www.gov.ro)

PSD se află acum pe drumul fără întoarcere, este de părere analistul politic Sebastian Lăzăroiu, care explică, punctul, pe ce se bazează când face o astfel de afirmaţie.

Campania electorală

"De anul viitor campaniile electorale vor arăta cu totul altfel decât ne-am obişnuit. Gata cu găleţile, sacoşele de plastic, bannerele atârnate din zece în zece stâlpi, steguleţele care-ţi fură ochiul în viteza maşinii, prismele strâmbe improvizate pe schelet de oţel, mash-urile gigantice care plăteau întreţinerea pensionarilor din blocul turn, afişele jupuite de pe gardul lui nea Ion. Noua lege de finanţare a partidelor limitează drastic materialele de campanie şi nu are nimeni chef să dea cu subsemnatul ca să ajungă nu ştiu ce neica nimeni parlamentar.

PSD era "maestru al vizualului", campionul cantităţilor de campanie. Unde întorceai capul vedeai roşu şi trandafiri. Nu că ar fi ajutat prea mult, dar era un exerciţiu de forţă, o încordare a muşchilor ca să zică ţaţa Floarea: "Maică, ăştia mă văd de peste tot". De când cu "lotul Dragnea" condamnat în primă instanţă pentru fraudă la referendum, s-a terminat şi cu obişnuitele "miracole" din ziua votului: şedinţe de spiritism la secţia de votare, telekinezia urnelor mobile, poltergeist cu diasporeni, necromanţie prin exit-poll etc.

Or, "magii" de la PSD se specializaseră în ritualuri oculte cu ştampila, acum pedepsite drastic de cartezienii de la DNA. N-o să mai vedeţi nici stadioane ticsite de funcţionari publici şi elevi deghizaţi în "poporul pesedist", făcând gimnastica cunoscută a ovaţionării conducătorului iubit.

Greutatea cade mult pe mediul online, acolo unde Ponta s-ar putea face uşor preşedinte în Bangladesh, sau pe Facebook, unde, după cum zice Dragnea, "americanii nu ne lasă să cumpărăm laicuri". În spaţiul virtual, banii jumuliţi de PSD din fonduri publice au o valoare mult diminuată. Pe Facebook poţi cel mult să pui poze cu ulei, zahăr, mălai, numai că alegătorul care salivează nu votează. PSD e un un organism inert, ghiftuit cu prea multă guvernare, incapabil să se reinventeze şi chiar să înţeleagă noile trenduri de marketing electoral."

Demografia

"PSD a cultivat cu perseverenţă un singur tip de electorat: cel mai disciplinat la vot, dar şi mai atent la digiţii de pe talonul de pensie. Asta i-a asigurat o anume stabilitate şi dominaţie în primii ani după revoluţie. Între timp, au observat şi ei că se subţiază caimacul şi asta se vede în seara magică a sondajelor la urne. Mesajele lor n-au trecut mai departe de bătrânii uşor de manevrat cu microbuze şi excursii la mănăstiri.

Noul electorat de stânga, din zona vârstelor mai fragede, le e inaccesibil pentru că aceştia vorbesc prea mult de salvarea pădurilor, iar Hrebenciuc şi Ilie Sârbu şi-au făcut o misiune din "salvarea”" buştenilor doborâţi de drujbă, merg prea mult pe biciclete şi rişti să-i loveşti cu oglinzile uriaşe ale limuzinelor 4x4, iar când întreabă de ce Biserica nu plăteşte taxe, românul ortodox Ponta se fereşte să le răspundă de frica afuriseniei electorale. Da, PSD pierde 150.000 de suflete pe an din electoratul clasic.

În 2016, chemaţi de Dumnezeu, 300 de mii de electori fideli (aproximativ 4% la o rată medie de participare) vor absenta motivat de la urne, comparativ cu 2014. Dragnea inventase metoda prin care să le mai ţină ştampila-n mână şi după ce vor trece de vămile văzduhului, dar hainii judecători de la ÎCCJ i-au invalidat găselniţa."

Economia

"Când te pui cu bulanul pe micul buticar de la colţ, pe nea Ilie frizerul, pe doamna Coca coafeza, pe Costica ospătarul şi pe Vali de la CrisTaxi, trebuie să ştii că toate aceste personaje de basm intră în contact anual cu sute de mii de alegători. Şi au un talent de povestitori şi un repertoriu de înjurături şi blesteme, că n-ai vrea tu ca prim-ministru să intri-n gura lor. Plus că mai sunt şi cu ştirile în cap toată ziua, ba pe radio hâjâit din maşină, ba pe televizorul din peretele coaforului şi nimeni nu ştie mai bine ca ei să-ţi interpreteze buletinul de la ora 12.

Că poate să vadă partea goală a paharului, care începe cu "hoţii şi nenorociţii ăştia..." sau partea frumoasă a ştirilor, care începe cu "bine că ne-au mai dat...". Geaba te-ai dat un pas în spate cu impozitarea pâinii de la gură. Propaganda pesedistă ştie cel mai bine cum pensionarii îl înjură pe Băsescu că le-a tăiat pensiile, deşi a fost doar o intenţie.

Iar măsurile prin care PSD vrea să mai fure din electoratul liberal sunt cu două tăişuri. Căci electoratul liberal zice bogdaproste că i-ai mai tuns CAS-ul de 5% şi când merge la urne tot cu "mama comuniştilor" au ce au. Iar când le dai TVA în jos la alimente, după care te răsteşti la ei să scadă preţurile, nu vor vedea nimic "liberal" în asta.

Justiţia

"Constanţa, Prahova, Argeş, Iaşi, Suceava, Olt, Ialomiţa, sectorul 5, Bacău. Iată câteva administraţii de pe plaiurile pesediste unde s-a terminat cu carele alegorice, cu camioanele de pui, cu încolonarea microbuzelor şi cu încurajările electorale de tipul "Bă, tu n-auzi?!". Căci mascaţii au descins dimineaţa devreme, l-au luat pe duhul banilor şi l-au băgat în sticla cu eticheta "Beciul Domnesc".

Nici primarii nu mai stau ca puii cu ciocul în sus aşteptând să li se arunce şi lor nişte firimituri din cuibul părintesc, nici şefii de poliţie nu mai aşteaptă lista cu autocare care trebuie lăsate sa colinde comunele, nici directorii de şcoli nu mai fac tabele cu elevii care n-au ieşit la miting. Le va lua o vreme să se obişnuiască cu aerul tare al democraţiei şi libertăţii, dar, până în 2016, au tot timpul să-şi regleze ceasurile după ora Europei. Capisci?"

Recomandăm şi Lăzăroiu: "S-a întors frica de Ponta. Mai bine am sta cu ochii pe ultimele clipe ale muribundului"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne