De la nisipurile Saharei la nori: EPIC observă Pământul într-un mod unic (video)


Pământul cum nu l-aţi văzut până acum
Pământul cum nu l-aţi văzut până acum (Google.com)

Pământul cum nu l-aţi mai văzut până acum, prin “ochii” Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) de la NASA

Aflată la bordul satelitului NOAA’s Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) - care se află la aproximativ 1.600.000 de km de Pământ - EPIC oferă oamenilor de ştiinţă un nou punct de observare a norilor, a suprafaţei Pământului şi chiar mai mult decât atât. EPIC imortalizează imagini ale zonei iluminate a Soarelui la fiecare două ore, permiţând cercetătorilor să urmărească caracteristicile planetei în timpul rotaţiei sale, colectează măsurători în lungimi de unde vizibile, ultraviolete şi infraroşii, toate lucruri care nici nu se imaginau cu câtva timp în urmă.

„Cu EPIC, puteţi vedea structurile noroase care se formează din zori până la apusul soarelui”, a declarat Jay Herman, coordonatorul echipei de cercetare de la Goddard Space Flight Center NASA din Greenbelt, Maryland. „Datorită poziţiei sale unice şi a câmpului vizual, în fiecare zi se descoperă ceva nou şi neaşteptat”, spune Alexander Marshak, un alt cercetător al proiectului DSCOVR din Goddard. Iar noi suntem afascinaţi de imaginile pe care EPIC ni le prezintă în materialul video de mai sus!

Satelitul DSCOVR a fost lansat la 11 februarie 2015 şi după o călătorie care a durat patru luni, a ajuns la orbita sa, în punctul Lagrange L1, unde gravitatea Pământului şi a Soarelui îi permit să-şi menţină o poziţie stabilă între cele două planete. Satelitul, o misiune comună a NOAA, NASA şi US Air Force, studiază, de asemenea, vântul solar şi câmpul magnetic solar.