Declaraţia Summitului de la Batumi, adoptată de Trio Asociat al şefilor de stat - Georgia, Republica Moldova şi Ucraina

Salome Zourabichvili, Maia Sandu şi Volodimir Zelenskyy
Salome Zourabichvili, Maia Sandu şi Volodimir Zelenskyy (presedinte.md)

Preşedinţii celor trei state, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, au declarat, în cadrul reuniunii de luni 19 iulie, că s-au reunit la Batumi pentru a consolida cooperarea trilaterală dintre ţările pe care le conduc, în ceea ce priveşte integrarea europeană. Mai mult decât atât, aceştia au reiterat angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european paşnic, democratic şi prosper al Georgiei, Moldovei şi Ucrainei.

Relaţiile dintre Partenerii Asociaţi şi Uniunea Europeană se bazează pe valorile comune pe care este construită UE - democraţia, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi statul de drept. „Rămânem dedicaţi implementării acestor valori şi promovării lor în relaţiile noastre pe scena internaţională”.

De asemenea, cei trei şefi de stat şi-au reafirmat angajamentul neclintit de a avansa în continuare procesul de integrare în Uniunea Europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituţiilor democratice ale statului şi de a armoniza progresiv legislaţia din sectoarele relevante cu elementele cheie ale acquis-ului UE.

Vedeţi mai jos declaraţia finală a celor trei şefi de stat, în cadrul Conferinţei de la Batumi:

Noi, Şefii de Stat ai Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei ne-am reunit la Batumi pentru a consolida cooperarea trilaterală dintre ţările noastre în ceea ce priveşte integrarea europeană şi pentru a reitera angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european paşnic, democratic şi prosper al Georgiei, Moldovei şi Ucrainei.

Relaţiile dintre Partenerii Asociaţi şi Uniunea Europeană se bazează pe valorile comune pe care este construită UE - democraţia, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi statul de drept. Rămânem dedicaţi implementării acestor valori şi promovării lor în relaţiile noastre pe scena internaţională.

Reafirmăm angajamentul nostru neclintit de a avansa în continuare procesul de integrare în Uniunea Europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituţiilor noastre democratice şi de a armoniza progresiv legislaţia din sectoarele relevante cu elementele cheie ale acquis-ului UE.

Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană sunt foile de parcurs esenţiale pentru reforme şi punerea lor continuă în aplicare constituie baza pentru consolidarea asocierii politice şi aprofundarea integrării economice şi sectoriale cu Uniunea Europeană a celor trei Parteneri Asociaţi.

Acordarea perspectivei europene celor trei Parteneri Asociaţi va fi un stimulent puternic şi va oferi un impuls pentru reforme mai profunde şi mai cuprinzătoare. În acest context, reamintim că, în conformitate cu articolul 49 din TUE, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, în calitate de state europene, respectând valorile europene şi angajându-se să le promoveze, pot solicita să devină membre ale Uniunii Europene.

Am convenit să continuăm să lucrăm cu instituţiile UE pentru punerea în practică a tuturor oportunităţilor şi potenţialului oferit de prevederile Acordurilor de Asociere privind Zonele de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare care prevăd integrarea treptată în Piaţa Internă a UE, aşa cum este stipulat în Acorduri şi nu numai, în cazul în care nivelul actual de integrare economică va permite în continuare alinierea politicilor şi convergenţa reglementărilor. În acelaşi timp, Acordurile de Asociere ar trebui să rămână instrumente flexibile care ar trebui actualizate când şi unde este necesar pentru a se ţine seama în mod corespunzător de evoluţia cadrului de reglementare şi a evoluţiilor economice, aşa cum este stipulat în AA.

Vom lucra pentru a identifica priorităţi concrete în domeniile de interes comun pentru a consolida dialogul politic şi a avansa în ceea ce priveşte integrarea economică şi sectorială cu UE, în special în domeniile transporturilor, energiei, transformării digitale, economiei verzi, justiţiei şi afacerilor interne, comunicaţiilor strategice şi sănătăţii.

Reiterăm sprijinul nostru constant pentru Parteneriatul Estic bazat pe asumare comună, angajamente reciproce şi principii de diferenţiere şi incluziune, care a oferit tuturor Partenerilor săi instrumente pentru consolidarea democraţiei, sprijinirea dezvoltării economice şi avansarea integrării europene, în concordanţă cu interesele, ambiţiile şi capacităţi acestora. Vom lucra împreună cu alţi parteneri interesaţi şi cu instituţiile UE pentru a ne asigura că Parteneriatul Estic dezvoltă o agendă strategică orientată spre viitor şi rămâne o politică puternică şi eficientă care reflectă nevoile, ambiţiile şi aspiraţiile fiecărui Partener, facilitează Integrarea europeană a Partenerilor săi, oferă instrumente relevante pentru a-şi atinge obiectivele şi promovează pacea şi prosperitatea regiunii în ansamblu. În acest sens, salutăm propunerea UE în ceea ce priveşte Planul economic şi de investiţii pentru Parteneriatul Estic, împreună cu Top Ten Targets şi iniţiative emblematice. Aşteptăm să discutăm aceste propuneri cu UE ca parte a agendei cuprinzătoare de a aduce Partenerii Estici din ce în ce mai aproape de UE. În acelaşi timp, noi reiterăm aşteptările de a stabili obiective ambiţioase pe termen lung pentru Parteneriatului Estic şi de a spori viziunea strategică a acestuia. În acest context, noi credem că Summit-ul Parteneriatului Estic din decembrie ar trebui să ofere un nou impuls politic şi strategic pentru iniţiativă şi suntem pregătiţi să contribuim activ la orientarea spre rezultate şi realizarea cu succes a acestuia.

Recunoscând importanţa crucială a asistenţei UE în punerea în aplicare a unei agende de reformă ambiţioase şi complexe orientate către Europa, noi vom lucra pentru a asigura cea mai bună punere în aplicare a metodelor de asistenţă şi instrumentelor UE, în primul rând Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare şi Cooperare internaţională, precum şi prin căutarea accesului la fonduri şi resurse alternative la dispoziţia UE, pe baza principiului condiţionalităţii.

Vom lucra în vederea cooperării cu diferite iniţiative regionale ce implică statele membre ale UE, complementare eforturilor noastre, inclusiv în domeniul conectivităţii, al tranziţiei ecologice şi digitale şi al economiei circulare. În acest context, vom explora posibilităţile de cooperare cu Iniţiativa celor Trei Mări ca o mişcare către atingerea obiectivelor de conectivitate ale UE şi ancorarea statelor noastre fizic de UE.

Vom lucra îndeaproape pentru a spori rezistenţa noastră de a răspunde mai bine provocărilor la securitatea regională şi cea europeană. Ne-am angajat să cooperăm cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), inclusiv în combaterea ameninţărilor hibride, consolidarea rezilienţei cibernetice, combaterea dezinformării, dezvoltarea platformelor de cooperare cu agenţiile şi serviciile relevante ale UE. Rămânem dedicaţi să participăm la misiunile şi operaţiunile PSAC şi să ne aducem contribuţia la eforturile UE pentru pacea şi stabilitatea în lume.

Aşteptăm consolidarea cooperării dintre ţările noastre şi cu partenerii noştri de la Marea Neagră pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în regiunea Mării Negre. Reamintim concluziile Consiliului UE din 17 iunie 2019 care reafirmă angajamentul de lungă durată al UE de a promova prosperitatea, stabilitatea şi rezilienţa în zona Mării Negre. Împărtăşim preocupările UE cu privire la provocările de securitate din zona Mării Negre, reiterând faptul că respectarea dreptului internaţional, inclusiv a principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării, inclusiv libertatea de navigaţie sunt fundamentale pentru securitatea şi cooperarea în zona Mării Negre. Vom angaja partenerii noştri de la Marea Neagră pentru a promova împreună dezvoltarea durabilă a regiunii, precum şi pentru a profita din plin de oportunităţile oferite de Marea Neagră pentru o conectivitate mai largă şi sigură între Europa şi Asia.

Ne exprimăm recunoştinţa pentru sprijinul ferm acordat de UE suveranităţii şi integrităţii teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional ale Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei, inclusiv prin implementarea măsurilor restrictive relevante atunci când este necesar. În acest sens, salutăm reconfirmarea celor cinci principii directoare ale UE pentru relaţiile UE-Rusia şi suntem pregătiţi să intensificăm cooperarea noastră cu UE pentru consolidarea rezistenţei şi combaterea ameninţărilor hibride. De asemenea, salutăm rolul şi angajamentul mai mare al UE în identificarea şi punerea în aplicare a soluţiilor paşnice pentru conflictele destinate restabilirii integrităţii teritoriale a statelor noastre.

Este clar că tentativele Rusiei de anexare şi ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei, agresiunea acesteia în estul Ucrainei şi ocuparea temporară a Crimeii, precum şi conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o ameninţare serioasă pentru regiune şi Europa în ansamblu. Suntem gata să explorăm împreună cu UE modalităţile de a realiza reglementarea paşnică a conflictelor şi de a asigura pacea, stabilitatea şi securitatea pe termen lung în regiune, inclusiv prin rolul şi angajamentul sporit al UE.

În acest context, am luat act de Concluziile Consiliului European din 24 iunie 2021, unde liderii UE au exprimat necesitatea aprofundării şi intensificării în continuare a legăturilor politice, economice şi interumane, şi a cooperării cu Partenerii Estici în vederea sporirii rezilienţei acestora, precum şi recunoscând aspiraţiile europene şi alegerea europeană a partenerilor asociaţi.
Aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv care uneşte cele trei state ale noastre. Integrarea europeană nu are alternativă pentru ţările noastre şi nicio parte terţă nu ar putea influenţa această alegere suverană. Am realizat deja progrese considerabile în relaţiile noastre cu Uniunea Europeană. Susţinuţi de voinţa puternică a popoarelor noastre de a deveni parte a familiei europene, suntem uniţi în hotărârea noastră de a lucra în vederea obţinerii recunoaşterii perspectivei europene pentru Georgia, Moldova şi Ucraina, deschizând calea pentru viitoarea aderare a celor trei state la UE.

Excelenţa Sa Preşedintele Georgiei Salome Zourabichvili

Excelenţa Sa Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu

Excelenţa Sa Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenskyy

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe