Declaraţiile lui Voinea despre acciza la carburanţi l-au stupefiat pe Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)
Andrei Pricopie
26.11.2013

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cel care a avut dificila sarcină de împărţire a banilor pentru anul 2014, a declarat marţi că Guvernul a luat decizia de introducere a accizei suplimentare la carburanţi de 7 eurocenţi pe litru în scopul de a evita deflaţia, care ar fi dus inevitabil la creşterea şomajului şi la recesiune, scrie Evenimentul.

„Această măsură are rolul de a evita deflaţia, care este mult mai periculoasă decât inflaţia. Toată Europa are problema asta, până şi Germania se confruntă cu deflaţia. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflaţie. Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică. Luptăm şi pe frontul celălalt - reducerea CAS”, a declarat Liviu Voinea.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu şi-a manifestat indignarea într-un mod ironic pe contul său de Facebook: „Păi dacă e aşa, cred că ar mai putea imagina nişte măsuri ca să crească inflaţia”.

În acelaşi timp Lăzăroiu îl citează pe Mihnea Vasilache care declara: „Aveam impresia, indirectă, că dl Voinea este unul din (foarte) puţinii oameni (semi)inteligenţi şi (semi)competenţi din actualul Guvern. M-am înşelat spectaculos. Teoria conform căreia creşterea accizelor este menită de fapt să combată deflaţia este fabulos de creativă şi absurdă. Alice în Ţara Minunilor!”

Deflaţia reprezintă un fenomen economic care se află la popul opus al inflaţiei şi se caracterizează prin scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor. Consecinţele acestui fenomen asupra unei economii naţionale sunt la fel de grave ca inflaţia, acesta putând fi cauzat de o restrângere a cheltuielilor, creditelor sau investiţiilor adică de o reducere a masei monetare.

În ceea ce priveşte impactul pe care îl va avea acciza pe carburanţi, Voinea a precizat că „este complicat de spus, pentru că nu se ştie care va fi preţul petrolului”, însă este de aşteptat ca acesta să scadă, după acordul la care au ajuns Iranul şi cele şase puteri referitor la programul nuclear iranian.

Ministrul nu a putut însă să răspundă la întrebarea dacă aplicarea acestei suprataxe ar fi putut fi evitată: „Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscală. Banii respectivi trebuiau să vină de undeva. Am avut mai multe variante în calcul”.

În opinia preşedintelui Traian Băsescu existau resurse la buget, astfel încât să nu fie necesară aplicarea acestei noi taxe de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.

„Nu pot să comentez cifrele. Este adevărat, există un buffer, dar rolul lui este să fie păstrat. De exemplu, în acest an, la rectificarea din octombrie, am tăiat 660 de milioane de lei din cheltuielile cu dobânda, pentru că aveau de unde să se taie. Rolul acestui buffer este de a avea o plasă de siguranţă în cazul în care nu se realizează veniturile la buget. Mai mult chiar, în an electoral, este firesc să se ţină mai multe buffere, pentru a evita nervozitatea pieţelor”, a replicat Voinea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va promulga legea bugetului în cazul în care Guvernul nu va renunţa la creşterea accizei pe combustibil.

"O spun în mod categoric: dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat. După care, este foarte posibil să îl atac şi la Curtea Constituţională, dacă voi găsi în el, în forma finală, motive. Cred că această acciză suplimentară nu are ce să caute. Încerc de zile în şir, împreună cu consilierul economic, să găsim soluţii. E uşor să spui demagogic 'nu vreau acciză la benzină' dacă nu ai soluţii. Or, eu cred că sunt soluţii şi sunt soluţii mult mai multe în buget, dar trebuie discutat cu cei care urmează să facă cheltuielile pentru a vedea unde sunt excedente", a declarat Traian Băsescu, într-o declaraţie recentă susţinută la Palatul Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor