Demararea construcţiei gazoductului Nabucco West se amână pentru cel puţin 6 luni

Epoch Times România
20.12.2012

Demararea construcţiei gazoductului Nabucco West, proiect în care este implicată şi România, se amână pentru cel puţin 6 luni, potrivit ministrului bulgar al economiei, energiei şi turismului, Delyan Dobrev.

Într-un interviu acordat cotidianului Trud, Dobrev a precizat că Bulgaria este pregătită să demareze construirea gazoductului, dar în prezent nu există nicio sursă de furnizare a gazelor.

Potrivit oficialului bulgar, până în iunie nu se va putea lua nicio decizie privind furnizorii de gaze pentru Nabucco West.

Shah Deniz din Azerbaidjan este considerată, în acest moment, principala sursă pentru gazoduct.

Bulgaria planificase demararea lucrărilor de interconectare cu Grecia în ianuarie, proiect care este inclus în Nabucco West şi pentru care Sofia urmează să primească fonduri de la Comisia Europeană.

Probleme sunt şi cu Turcia, care ar putea să se retragă din proiect, conform unei declaraţii făcute săptămâna trecută de ministrul adjunct al energiei, Metin Kilci.

În mai 2012, consorţiul Nabucco a prezentat o variantă mai scurtă decât proiectul iniţial - 3.900 de kilometri, numită Nabucco West.

Gazoductul de 1.300 de kilometri ar trebui să transporte gazul caspic prin Turcia şi Bulgaria în Europa Centrală.

Acţionarii proiectului sunt Bulgarian Energy Holding (BEH), Transgaz din România, Botas din Turcia, austriecii de la OMV, RWE din Germania şi MOL din Ungaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor