Deputat PDL propune premierului Ponta să vină cu maşina la Suceava respectând Codul rutier

Aeronavă TAROM în zbor
Aeronavă TAROM în zbor (Epoch Times România)

Deputatul de Suceava Ioan Bălan, vicepreşedinte PDL, l-a invitat, duminică, pe premierul Victor Ponta să parcurgă distanţa Bucureşti-Suceava cu maşina, respectând şi noul Cod Rutier, pentru a-l convinge de utilitatea cursei Tarom spre Suceava, care ar urma sa fie suspendată.

Ioan Bălan a declarat presei că decizia Tarom de a elimina din program cursa Bucureşti-Suceava începând cu 27 octombrie face ca săptămâna aceasta să fie una dintre cele mai negre pentru Bucovina.

"Suceava şi Bucovina se bazează pe mai mulţi piloni, iar un pilon principal este aeroportul. Văd astăzi cum un vajnic flăcău cu drujba în mână e pregătit să taie acest pilon", a spus vicepreşedintele PDL.

În acest sens, el îi solicită premierului Victor Ponta să intervină pentru ca această cursă să nu fie suspendată.

"Dacă vreţi să vedeţi necesitatea unei curse Suceava-Bucureşti, faceţi cel mai simplu experiment: staţi pe locul din dreapta, cel de copilot, al unei maşini conduse de doamna ministru al Transporturilor şi plecaţi din faţa Palatului Victoria spre Suceava respectând toate normele de circulaţie, inclusiv noul Cod Rutier. Am convingerea că ajuns la Palatul Administrativ din Suceava veţi folosi telefonul operativ şi veţi rezolva problema cursei Bucureşti-Suceava", a spus Bălan.

Deputatul PDL a subliniat că apelul său nu este politic, deoarece ştie că administraţia judeţeană se zbate, la rândul ei, să menţină această cursă şi îi cere premierului să menţină Suceava în Europa.

Ioan Bălan i-a amintit lui Victor Ponta că înainte de a ajunge la guvernare promitea că va repara tot ce strică PDL.

"E momentul să spunem că acum tot ce strică Victor Ponta cu guvernul lui, noi, dacă venim din nou la guvernare, reparăm tot", a afirmat Ioan Bălan.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a afirmat, marţi, că Tarom riscă să nu mai fie o ţintă pentru oficialii suceveni dacă aceasta va suspenda cursele la Suceava pe perioada iernii, afirmând că vor fi contactate firme private care să opereze de pe aeroportul sucevean.

Deputatul a subliniat că la 22 august preşedintele executiv al Tarom, Christian Heinzmann, a informat conducerea aeroportului din Suceava că Tarom va continua să opereze cursele şi în lunile de iarnă, după ce Consiliul Judeţean Suceava anunţase că achiziţionează un degivror nou.

Preşedintele CJ Suceava a menţionat că a fost stabilită firma care va livra degivrorul şi se are în vedere şi o variantă de montare a unui sistem de balizaj care poate să ajute aeronavele să aterizeze la Suceava pe timp de ceaţă, care însă nu este tot atât de modern ca acela care va fi montat definitiv anul viitor.

Cătălin Nechifor a mai spus că dacă totuşi Tarom renunţă la cursele din această iarnă, va fi pus în aplicare planul "B", conform căruia se vor continua în forţă lucrările de modernizare realizate printr-un proiect cu finanţare europeană.

"Intrăm foarte puternic pe timp de iarnă în lucrări. Practic, demolăm toată pista şi în primăvară turnăm asfaltul elastic şi vom finaliza mai repede proiectul", a afirmat Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a mai adăugat că dacă Tarom sistează aceste curse pe Aeroportul Suceava, vor fi căutate alte variante.

"Sigur vom găsi companii private care să facă zboruri de pe Suceava dacă Tarom aşa înţelege să discute un proiect de interes naţional. Va beneficia de un tratament egal în faţa competitorilor săi", a precizat Nechifor.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 16 august la Suceava că Tarom nu ar trebui să renunţe la cursele interne, care de fapt sunt profitabile după cum reiese din datele pe care le deţine. Cu alte cuvinte, Tarom ar trebui să rămână lider incontestabil cel puţin pe piaţa internă.

"Fără a intra în managementul privat, pe care îl susţin, cred că directorul general, domnul Heinzmann, până acum îşi face treaba foarte bine, eu cred că Tarom trebuie să-şi păstreze toate cursele interne, Târgu Mureş, Sibiu, Suceava, inclusiv dacă poate dezvolta noi curse spre Oradea, Baia Mare. Măcar pe piaţa internă Tarom trebuie să rămână un lider incontestabil. Pe piaţa internaţională, sigur, concurenţa e mult mai puternică şi trebuie să se încadreze în costuri", a declarat premierul.

Aeroportul din Suceava se modernizează printr-un proiect cu finanţare europeană prin POS-Transporturi, contractul de execuţie fiind semnat în 9 august cu firma Tehnic Asist din judeţul Botoşani pentru modernizarea pistei de rulare, a balizajului, a turnului de control şi pentru amplasarea sistemului de navigaţie tip ILS, costul investiţiei fiind de 105 milioane de lei fără TVA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie