Deputat PSD: Ministrul de Finanţe nu este nevoit să ştie cât de sustenabilă este legea salarizării

Cererea PNL, ca ministrul de Finanţe să fie chemat în Parlament pentru a spune dacă legea salarizării unitare e sustenabilă, a fost respinsă, pe motiv că legea nefiind una trimisă de Guvern, nu e nevoie ca ministrul Finanţelor să ştie absolut totul despre lege.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Legea salarizării unitare este o iniţiativă parlamentară care nu e asumată de Guvern şi, din acest motiv, ministrul de Finanţe nu este nevoit să ştie cât de sustenabilă este această lege, a declarat liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu. Halucinanta declaraţie a fost argumentul folosit de Ciolacu pentru a le cere colegilor săi din Biroul Permanent să respingă solicitarea PNL cu privire la invitarea ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, la "Ora Guvernului", pentru a da explicaţii cu privire la sustenabilitatea implementării actului normativ vizând salarizarea bugetarilor, relatează hotnews.

Solicitarea PNL a fost respinsă cu patru voturi "pentru" şi opt "împotrivă".

Potrivit stenogramei şedinţei de marţi a Biroului Permanent, deputatul PNL Victor Paul Dobre a solicitat din nou invitarea ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, la "Ora Guvernului", pentru ca acesta să dea explicaţii cu privire la "sustenabilitatea financiară a implementării legii salarizării personalului plătit din fonduri publice". În replică, liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut membrilor Biroului să nu fie de acord cu solicitarea PNL, pe motiv că Legea salarizării este o iniţiativă parlamentară şi nu este asumată de Guvern.

"Domnule preşedinte, ca şi data trecută, eu propun membrilor Biroului permanent să nu fie de acord cu invitarea domnului ministru Viorel Ştefan, dintr-un singur motiv: legea este o iniţiativă parlamentară, nu este o lege trimisă de către Guvernul României şi asumată de către Guvernul României, astfel încât Ministrul Finanţelor să fie nevoit să ştie absolut totul despre lege şi cât de sustenabilă este sau nu. Fiind o iniţiativă parlamentară, după ce va fi aprobată această lege, suntem de acord ca domnul Ministru să vină şi să răspundă plenului Parlamentului, legea aprobată de către Parlament dacă este sustenabilă sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului Naţional Liberal şi un pic împotriva firii normale a lucrurilor", a argumentat deputatul PSD.

Poziţia lui Cioloac a fost susţinută şi de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache pledând şi el pentru respingerea cererii PNL.

De partea sa, deputatul PMP Eugen Tomac a susţinut că Legea salarizării vizează şi bugetul ţării, motiv pentru care este "esenţial" să se primească un răspuns din partea ministrului de Finanţe.