Deputaţi PAS: Omenii legii să investigheze eventuala trucare a licitaţiei privind procurarea ambulanţelor

Igor Grosu şi Sergiu Litvinenco
Igor Grosu şi Sergiu Litvinenco (unpaspentru.md)

Deputaţii PAS Sergiu Litvinenco şi Igor Grosu au solicitat joi, 30 ianuarie, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupţie şi Centrului Naţional Anticorupţie să se autosesizeze cu privire la eventuala trucare a licitaţiei de achiziţionare a 168 de ambulanţe din împrumutul oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Anterior s-a afirmat că ele nu ar corespunde cerinţelor stabilite, în esenţă fiind vorba de o formulă de sustragere a mijloacelor financiare publice.

Deşi nouă companii au procurat documentele de tender despre care s-a anunţat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, doar una singură a aplicat; caietul de sarcini nu corespunde rigorilor internaţionale, incluzând utilităţi care au dus la majorarea costului unei ambulanţe, iar conform estimărilor prealabile prejudiciul cauzat doar prin procurarea utilităţilor neconforme standardelor (consumabile) se ridică la două milioane de lei”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Totodată, acesta aminteşte că fostul ministru al Sănătăţii Ala Nemerenco a demarat negocieri cu compania câştigătoare privind rezilierea contractului sau ajustarea lui la standardele stabilite, însă „guvernarea lui Dodon” afirmă că în curând aceste ambulanţe vor ajunge în R. Moldova.

În situaţia în care organele de drept nu instrumentează în prezent o cauză penală privind procurarea lotului de 168 ambulanţe, deputaţii PAS cer informarea despre măsurile întreprinse, întrucât acesta nu ar fi singurul caz de încălcări la procurarea de ambulanţe.

Potrivit denunţului parlamentarilor PAS, 69 de ambulanţe de model rusesc „Gazeli” ar fi fost procurate la un preţ dublu celui oferit de uzina producătoare. Alte 36 de maşini de model „Mercedes” ar fi fost fabricare pentru transport mărfar, însă în Turcia au fost reutilate în ambulanţe.

„Deşi la fiecare lot de ambulanţe procurat se înregistrează încălcări cu duiumul, organele de drept nu se grăbesc să facă lumină. În loc de asta, este competiţie la tăiatul panglicilor…”, a concluzionat Sergiu Litvinenco.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat recent că în următoarele 4-5 luni în R. Moldova urmează să ajungă 168 de ambulanţe noi care se află în ultima etapă de asamblare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe