Deputaţii Cătălin Teodorescu şi Attila Marko, la un pas de arest

Andrei Pricopie
09.12.2014

alte articole

Parlamentul român
Parlamentul român (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
09.12.2014

Deputaţii Cătălin Teodorescu (PDL) şi Attila Marko (UDMR), acuzaţi de abuz în serviciu în dosarul despăgubirii ilegale acordate de o comisie ANRP omului de afaceri Gheorghe Stelian, vor rămâne fără imunitate, plenul Camerei Deputaţilor urmând să ia act de corectarea unei erorii materiale legată de prezenţa la vot, a decis marţi Biroul Permanent al Camerei, relatează Mediafax.

"Biroul Permanent a decis corectarea erorii materiale în cazul Cătălin Teodorescu şi Atilla Marko. Cum începe plenul, preşedintele de şedinţă va convoca comisia de validare şi numărare a voturilor, care se va întruni şi va corecta eroarea materială din procesele verbale cu ridicarea imunităţii atât în cazul Teodorescu, cât şi Atilla Marko", a declarat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu.

"Se va corecta această eroare - faptul că a fost trecut prezent Atilla Marko. Eu semnez că a fost absent în faţa comisiei, care va face un nou proces verbal. Noi refacem prezenţa, constatăm că nu au fost 292, ci 291, se reface procesul verbal - 146 "pentru", 9 abţineri, 101 "împotrivă", a adăugat Ciolacu.

Secretarul Camerei Deputaţilor a afirmat că se va întocmi un nou proces verbal în cazul celor doi, întrucât se reduce prezenţa de la 305 la 304 în cazul Teodorescu şi de la 292 la 291 în cazul Marko.

Ciolacu a spus că, în urma reparării erorii materiale, deputatul Cătălin Teodorescu va rămâne fără imunitate. Raportându-se în mod eronat că există 292 de deputaţi prezenţi în sală, s-a anunţat că numai 256 de parlamentari au votat – 146 "pentru", 101 "împotrivă". Pentru aprobarea cererii de arestare erau necesare 147 de voturi, adică jumătate plus unu din cei prezenţi, astfel că iniţial s-a respins cererea de ridicare a imunităţii în cazul acestuia.

Dar de fapt, numărul parlamentarilor prezenţi era mai mic de 292, de vreme ce Marko Attila nu era prezent în sală, dar a fost inclus pe lista celor prezenţi. În consecinţă, deputaţii din Comisia Juridică au decis luni că eroarea materială legată de prezenţa la votul din plenul Camerei privind solicitarea de arestare a deputatului Teodorescu trebuie îndreptată.

După cererii de arestare preventivă înaintată de parchet, curmează să fie citaţi la DNA. Trebuie menţionat că davocatul acestuia explicând că deputatul nu se află în ţară, ci la Budapesta, şi nu se ştie când va ajunge în ţară.

Dosarul Alina Bica

Procurorii DNA au arătat că Alina Bica, Marko Attila, Dragoş George Bogdan, Crinuţa Dumitrean (fosta şefă a ANRP), Cătălin Teodorescu (PDL) şi alte persoane, au făcut parte din comisia ANRP care a atribuit o despăgubire ilegală pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian. Prejudiciul produs statului de comisie se ridică la aproximativ 62 milioane de euro.

DNA s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13,0535 ha situat în Bucureşti.

Procurorii DNA susţin că, în 15 martie 2011, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de evaluatorul Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.

În prezent Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Lăcrimioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu sunt în arest preventiv, iar Oana Vasilescu, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Gheorghe Stelian sunt cercetaţi sub control judiciar.

Şi renumitul om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, este implicat în acest dosar. Potrivit DNA acesta ar fi primit zece milioane de euro - pentru a interveni pe lângă membrii comisiei ANRP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor