Deputaţii Platformei DA: Proiectul de indexare a pensiilor de două ori pe an a fost elaborat în grabă şi conţine multe lacune

Protest la Chişinău, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr
Protest la Chişinău, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr (Epoch Times România)

În contextul deciziei Parlamentului Republicii Moldova, de joi, 15 august, de indexare de două ori pe an a pensiilor, fracţiunea Blocului ACUM, Platforma DA a comunicat că acest proiect face parte din dezideratul de bază al Platformei DA ce ţine de majorarea tuturor pensiilor din R. Moldova până la minimul de existenţă.

Potrivit unui comunicat al Platformei DA, proiectul, formulat şi comunicat public încă de la începutul anului 2015, vizează interesul a peste 450 000 de pensionari, cetăţeni care primesc în prezent pensii sub minimul de existenţă şi prevede că începând cu anul 2020 aceste pensii să fie indexate de două ori pe an.

„Documentul propus la 15 august curent spre analiză Parlamentului Republicii Moldova a fost elaborat de autori în grabă şi conţine multe lacune. Nu este indicat foarte clar că pensiile celor mai săraci dintre pensionari urmează a fi indexate de două ori pe an. Nu este clară nici formula indexării graduale.

Pentru a doua lectură fracţiunea ACUM - Platforma DA va propune mai multe amendamente de îmbunătăţire a proiectului. Considerăm ca ar fi mai oportun ca indexarea pensiilor să fie făcută în funcţie de procentul inflaţiei pentru anul precedent şi nu în baza ratei medii calculate pentru ultimii trei ani”, au punctat deputaţii Platformei DA.

Aceştia au mai specificat că vor analiza, în vederea respectării principiului echităţii sociale, şi posibilitatea plafonării indexării celor mai mari pensii, precum şi calcularea diferită a inflaţiei pentru pensionari pe motiv că în realitate aceasta este mai semnificativă pentru oamenii în etate decât inflaţia medie.

Totodată, parlamentarii Platformei DA au menţionat că vor lua în calcul şi oportunitatea revenirii la formula indexării cu folosirea a doi indicatori: indiciul inflaţiei anuale şi procentul creşterii salariului mediu pe ţară.

În vederea perfectării proiectului de indexare a pensiilor, fracţiunea ACUM - Platforma DA propune organizarea mai multor dezbateri publice pe acest subiect extrem de important.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe