Deputatul liberal Ovidiu Silaghi audiat la DNA

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi. (Epoch Times România)

Deputatul Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, a fost chemat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în cazul denunţului formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul.

La intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ovidiu Silaghi a afirmat că nu a manipulat rezultatul referendumului, că nu deţine aparatură de bruiaj precum James Bond şi că nu a primit 200.000 de euro mită de la Nelu Iordache. Silaghi a spus că va comenta mai mult după ce va fi informat de procurori în legătură cu motivul pentru care a fost chemat la DNA.

Numele lui Ovidiu Silaghi este menţionat în denunţul depus la DNA în iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu în 2012. În acelaşi dosar au fost audiaţi, marţi, la DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef (PNL), şi fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang (PSD).

Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a declarat la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au pus întrebări în legătură cu veridiciatatea afiramţiilor reclamatului Valer Marian privind o posibilă fraudă la referendum. Într-un alt dosar, procurorul şef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Solicitarea a fost trimisă în aceeaşi zi de către procurorul general al PICCJ Camerei Deputaţilor, care urmează să hotărască dacă admite cererea de începere a urmăririi penale în cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.

Conform procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pe Drumuri Naţionale din România SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susţinut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor. "Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR - n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR (Remus Şpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii acestuia la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare. Şeful Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a spus, marţi, la ieşirea de la DNA, că nu a dat declaraţii în dosarul lui Ovidiu Silaghi, ci doar în cazul denunţului formulat de Valer Marian privind referendumul. Întrebat cum comentează faptul că numele său apare în denunţul făcut de Nelu Iordache în dosarul lui Ovidiu Silaghi şi declaraţia omului de afaceri potrivit căreia fostul ministru al Transporturilor i-a cerut extinderea liniilor aeriene ale Blue Air pentru a-l ajuta, fiind finul său, în contextul candidaturii sale la şefia CJ, Adrian Ştef a spus că îl cunoştea pe Remus Şpan pentru că erau din aceeaşi zonă şi că ar fi avut întâlniri cu acesta, că îl cunoştea şi pe Nelu Iordache, dar că de la faptul că îi cunoaşte pe cei doi şi până la acuzaţiile lui Iordache referitor că el ar fi avut avantaje electorale "este cale lungă". "Astea sunt nişte nebunii. Nu cred că Ovidiu Silaghi deţine aparatură de bruiaj", a mai spus Ştef.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor, el menţionând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată preşedintelui Traian Băsescu. Victor Ponta a afirmat că Silaghi se va prezenta miercuri la DNA şi împreună cu avocatul său va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost nominalizat în iulie la funcţia de ministru al Transporturilor, după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Ovidiu Silaghi a deţinut funcţia de ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

În 16 iulie, senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunţ la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. "M-am autodenunţat, am denunţat instigarea la fals intelectual de către Dragnea. Indiciile şi probele le voi prezenta la DNA, au fost mai mulţi martori, s-ar putea să apară o înregistrate audio", a declarat Valer Marian pentru Realitatea TV.

Valer Marian a precizat că a refuzat să facă ce i-a cerut Liviu Dragnea, respectiv să raporteze date false la Biroul Electoral Central, ceea ce ar fi însemnat "încălcarea legii electorale". Acesta a susţinut că în opinia lui şi preşedintele PSD, Victor Ponta, a ştiut ce se întâmplă: "Cum să nu ştie, dacă ni s-a spus că s-a decis la cel mai înalt nivel?".

În autodenunţul senatorului apare şi numele lui Ovidiu Silaghi, care era un potenţial ministru al Transporturilor. Acesta ar fi promis la vremea respectivă contracte cu ministerul unor oameni de afaceri care trebuiau să finanţeze campania de la referendum.

În 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a preşedintelui, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a făcut uz de autoritatea sa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.