Descoperire unică - ”Planeta cu patru sori”

Desen infatisand cele patru planete ale sistemului Gliese 581 si steaua care le patroneaza. Planeta din fata este controversata nou-descoperita GJ 581g.
Desen infatisand cele patru planete ale sistemului Gliese 581 si steaua care le patroneaza. Planeta din fata este controversata nou-descoperita GJ 581g. (Lynette Cook / NASA)

Descoperirea a fost făcută de doi astronomi amatori, anunţă The Telegraph, citat de site-ul b1.ro. Aceştia au identificat o nouă planetă, cu patru aştri, despre care se crede că este de şase ori mai mare decât Terra.

Noua planetă se află la o distanţă de mai puţin de 5.000 de ani lumină şi este orbitată de doi sori, care la rândul lor sunt înconjuraţi de încă o pereche de aştri, ajungând la un total de patru sori.

Chiar dacă, în trecut au mai fost descoperit şi alte planete orbitate de doi sori, această descoperire este unică.

”Este fascinant să îţi imaginezi cum ar fi să vizitezi o planetă cu patru sori pe cer, dar ideea acestei planete este confuză pentru astronomi. Nu este clar cum s-a putut forma”, explică doctorul Chris Lintott de la Universitatea Oxford.

Planeta a fost descoperită de către doi voluntari americani care lucrau la PlanetHunterg.org, un website condus inclusiv de către Lintott. Pe acest website, curioşii pot identifica pete de întunecime care blochează trecerea luminii dinspre aştri spre corpul destinatar.

Kian Jerk şi Robert Gagliano au observat astfel de efecte pe această planetă, atunci când era străbătută de aceşti aştri.

Descoperirea celor doi astronomi amatori a fost confirmată de o echipă de astronomi profesionişti, iar planeta a fost denumită PH1, în numele website-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură