Despre pericolele făinii rafinate

Ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă? O nutriţie sănătoasă presupune o dietă naturală. O alimentaţie sănătoasă semnifică folosirea în regimul alimentar cotidian a produselor naturale, în forma în care a fost prevăzută pentru om de către Mama Natură. Această precondiţie se referă la toate lucrurile şi în special la pâine.

Încă cu 100 de ani în urmă, în anul 1920, guvernul american a constatat că animalele care erau hrănite cu făină albă rafinată, au început să manifeste tulburări neurologice grave, şi, în final, au murit. Este un lucru firesc, pentru că în procesul de prelucrare a bobului de grâu pentru obţinerea făinii albe rafinate, se pierde majoritatea substanţelor nutritive, cu excepţia carbohidraţilor simpli.

Pentru a corecta această problemă, irelevantă la prima vedere, s-a decis să se adauge în făina procesată un amestec de vitamine şi minerale ieftine. Însă, un substitut de "calitate inferioară", nu poate păcăli natura şi organismele noastre, deoarece acestea nu promovează sinergia naturală a tuturor elementelor nutritive. Darurile naturii conţin vitamine, minerale, fibre şi alte substanţe nutritive benefice, în raporturi şi formaţiuni specifice. Interacţionând reciproc, efectul acestora se potenţează - ceea ce a fost demonstrat în 2011, în cadrul cercetărilor publicate în revista Nutrition.

Vitaminele sintetice ieftine sunt absorbite mult mai rău de către organism şi efectele lor sunt net inferioare celor naturale. O astfel de înşelătorie a devenit una dintre multiplele cauze ale progresării recente a pandemiei de diabet, bolilor de inimă şi cancerului. Neţinând cont de faptul că au trecut aproximativ o sută de ani de când s-a demonstrat impactul negativ al făinii albe prelucrate asupra organismului uman, noi continuăm să o consumăm în fiecare zi, în loc să dăm prioritate pâinii şi produselor de panificaţie din făină integrală.

Făina albă rafinată conţine mult mai puţine substanţe nutritive şi este supradotată cu o cantitate sporită de gluten. Glutenul este un grup de proteine de stocare care există în boabele de grâu, secară, ovăz şi orz. În industria de panificaţie, glutenul este adăugat în special pentru sporirea randamentului producţiei cu 2-7%, creşterea termenului de valabilitate şi îmbunătăţirea proprietăţilor aluatului.

Produsele făinoase cu gluten, de regulă, au un indice glicemic ridicat. Indicele glicemic (GI) este un criteriu de influenţă a carbohidraţilor asupra nivelului de zahăr din sânge. Alimentele cu carbohidraţi, ce se asimilează uşor şi se distrug rapid în procesul de digestie crescând nivelul de glucoză din sânge, se referă la produsele cu un GI ridicat.

Pe de altă parte, făina din cereale integrale conţine mai multe fibre, proteine ​​şi grăsimi, care încetinesc procesul de digestie şi reduc viteza cu care zahărul pătrunde în fluxul sanguin. Acest lucru permite un control mai bun al echilibrului insulinei şi zahărului din sânge. O dietă cu produsele fabricate din făină integrală ajută la scăderea colesterolului, reduce riscul bolilor cardiovasculare, a cancerului, diabetului zaharat şi determină o scădere a greutăţii corpului în mod natural.

Deseori, glutenul este adăugat în mod deliberat în unele produse alimentare, pentru a spori semnalele de foame, prin producerea hormonului ghrelin (hormonul foamei). În plus, glutenul împiedică secreţia hormonului de saturaţie - leptina. În final, aceste efecte duc la o creştere generală a masei corporale.

În prezent, ne confruntăm cu o epidemie ascendentă de sensibilitate la gluten, care poate fi asimptomatică până la un anumit moment. Potrivit nutriţionistului, Craig Stellpflug, consumul de alimente cu gluten condiţionează apariţia unor schimbări importante în organism, cum ar fi:

• sporirea inflamaţiei generale, provocând răspuns imunitar şi deteriorarea celulelor proprii ale organismului. Proteina C-reactivă cauzează deteriorarea pereţilor vaselor sangvine, apariţia aterosclerozei şi bolilor de inimă;

Pe de altă parte, făina din cereale integrale conţine mai multe fibre, proteine ​​şi grăsimi, care încetinesc procesul de digestie şi reduce viteza cu care zahărul pătrunde în fluxul sanguin. Acest lucru permite un control mai bun al echilibrului insulinei şi zahărului din sânge. O dietă cu produsele fabricate din făină integrală ajută la scăderea colesterolului, reduce riscul bolilor cardiovasculare, a cancerului, diabetului zaharat şi determină o scădere a greutăţii corpului în mod natural.

• potrivit cercetărilor, glutenul şi aminoacidul glutamat susţin procesul canceros;

• glutenul este o neurotoxină, care irită şi distruge celulele nervoase, similar glutamatului monosodic. În 2006, oamenii de ştiinţă au eliminat glutenul din nutriţia a 131 de copii cu ADHD. Toţi aceşti copii au manifestat ameliorări semnificative a stării generale de sănătate;

• glutenul poate fi descompus în proteine, care, în mare parte, seamănă cu droguri psihedelice. Acestea sunt numite gluteomorfine;

• derivaţii glutenului cauzează stimularea neuronilor din măduva spinării, provocând eventual fibromialgie;

• sensibilitatea la gluten deteriorează fluxul de vitamine liposolubile, cum ar fi vitamina D şi K.

În acelaşi timp, atunci când oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, i-au transferat pe participanţii la studiu la un regim alimentar "paleolitic", care nu conţine cereale rafinate, tensiunea arterială, colesterolul dăunător şi nivelul insulinei au scăzut în doar 10 zile!

Potrivit New England Journal of Medicine, există o listă lungă de 35 de boli, care pot fi provocate şi menţinute prin consumul de gluten. Iată câteva din ele: artrita, ADHD, depresie, anxietate, lupus, dureri de cap, eczeme, pierderea coordonării musculare, osteoporoză, deficitul imunitar, boli fungice, boli tiroidiene, inflamarea organelor, pierderea în greutate şi a apetitului.

Deci, singura cale de ieşire din această situaţie şi de evitare a multor riscuri – este începerea unei diete ce presupune utilizarea cerealelor integrale şi evitarea produselor de panificaţie şi patiserie din făină rafinată.