Dezastru total în California: Cum arată cel mai devastator incendiu de vegetaţie al anului [VIDEO]

Incendiu California
Incendiu California
Andrei Pricopie
01.08.2022

Cel mai mare incendiu din California din acest an se extinde în regiunile aride ale statului american, distrugând case şi forţând mii de oameni să fugă pentru a-şi salva vieţile, potrivit AFP.

"Incendiul McKinney" nu a putut fi izolat în timp ce avansa în Pădurea Naţională Klamath din nordul Californiei, extinzându-se pe mai mult de 51.000 de acri, în apropierea oraşului Yreka.

Acesta este cel mai mare incendiu de vegetaţie din California de până acum în acest an, statul american luptându-se deja cu mai multe incendii în această vară.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat stare de urgenţă, afirmând că incendiul a "distrus case" şi "a ameninţat infrastructura critică" de la declanşarea sa, vineri.

Incendiul a fost "intensificat şi răspândit de combustibilii uscaţi, condiţiile de secetă extremă, temperaturile ridicate, vânturile şi furtunile cu fulgere", a explicat oficialul american într-un comunicat.

Peste 2.000 de locuitori se aflau sub ordin de evacuare şi aproximativ 200 sub avertismente de evacuare, potrivit Biroului pentru Servicii de Urgenţă din California (OES), majoritatea în comitatul Siskiyou.

"Zonele învecinate ar trebui să fie pregătite să plece dacă este necesar. Vă rugăm să nu ezitaţi să evacuaţi", a transmis pe Twitter şeriful comitatului Siskiyou.

Autostrada 96 şi McKinney Creed Road la sud-vest de râul Klamath au fost închise pentru public, a precizat CalFire.

Larry Castle, un locuitor din Yreka, a declarat pentru ziarul Sacramento Bee că el şi soţia sa au împachetat câteva bunuri, i-au luat pe cei trei câini ai lor şi au părăsit zona în timpul nopţii, deoarece alte incendii care au avut loc în ultimii ani i-au învăţat că situaţia ar putea deveni "foarte, foarte gravă".

Aproape 650 de persoane lucrau la stingerea incendiului începând de duminică, a declarat Grupul naţional de coordonare a incendiilor de vegetaţie.

Forţe de stingere a incendiilor au fost trimise din statul Oregon, aflat în apropiere, pentru a ajuta la eforturile de limitare a propagării focului, a declarat şeful pompierilor din statul Oregon, în timp ce Pădurea Naţională Klamath se ocupă, de asemenea, de incendiul de la Kelsey Creek.

Incendiul record a izbucnit la doar câteva zile după ce precedentul cel mai mare incendiu din acest an a făcut ravagii în centrul Californiei.

Incendiul Oak Fire din apropierea Parcului Naţional Yosemite a izbucnit la mijlocul lunii iulie şi s-a extins rapid, distrugând 41 de clădiri şi forţând evacuarea a mii de oameni.

Sezonul incendiilor din California, care se confruntă cu o secetă persistentă, ar putea dura câteva luni.

În ultimii ani, California şi alte zone din vestul Statelor Unite au fost devastate de incendii uriaşe şi cu deplasare rapidă, determinate de încălzirea climei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor