"Dezvoltarea competenţelor în transplant", un proiect de 112 milioane de lei

(photos.com)

Una dintre propunerile Comisiei Europene pentru recomandări specifice de ţară ale Consiliului în 2014 pentru România vizează „accelerarea reformelor în sistemul sănătăţii pentru a spori eficienţa, calitatea şi accesibilitatea acestuia”. În acest context, domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană reprezintă un domeniu sensibil la constrângerile bugetare şi care se confrunta cu nevoia creşterii numărului de personal specializat, pe lângă necesitatea depăşirii limitărilor legate de acceptabilitatea în rândul populaţiei a donării de organe.

Acum, îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale personalului medical din domeniul transplantului se va putea realiza prin intermediul proiectului "Dezvoltarea competenţelor în transplant" implementat de Academia de Ştiinţe Medicale din România, în cadrul căruia se desfăşoară Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic. Evenimentul, care are loc în perioada 26 - 27 martie la World Trade Center din Bucureşti, este inclus în cel de-al X-lea Simpozion al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic.

Proiectul “Dezvoltarea competenţelor în transplant” are ca obiectiv esenţial creşterea adaptabilităţii şi competitivităţii unui număr de 1.800 de medici şi asistente medicale, membri ai grupului ţintă, prin participarea acestora la cursuri de formare, care să le înlesnească dobândirea competenţelor necesare transplantului de organe, ţesuturi şi celule.

În cadrul Proiectului vor fi derulate 65 de programe de formare profesională pentru medici şi 57 de programe de formare profesională destinate asistentelor medicale.

Astfel, Proiectul oferă o soluţie unor probleme majore ale domeniului nostru medical: lipsa personalului specializat în transplantul de organe, ţesuturi şi celule şi lipsa informării asupra beneficiilor donării de organe la nivelul populaţiei. Proiectul răspunde exigenţelor europene de educaţie medicală continuă şi contribuie, astfel, la integrarea sistemului medical românesc în reţelele europene şi internaţionale. Valoarea totală a proiectului este de 88.978.625,25 lei, din care asistenţă financiara nerambursabilă este în valoare de 87.176.261,38 lei.

Medicii vor desfăşura următoarele cursuri/sesiuni:
1. Curs Transplant hepatic - 10 sesiuni
2. Curs Insuficienţa hepatică - 3 sesiuni
3. Curs Transplant Tisular - 3 sesiuni
4. Curs Pregătire în tehnologii chirurgicale avansate în domeniul transplantului - 5 sesiuni
5. Curs Pregătire în coordonarea de transplant - 9 sesiuni
6. Curs Medicina translaţională şi transplantul de organe - 5 sesiuni
7. Curs Diabetul zaharat în transplantul de organe - 5 sesiuni
8. Curs Transplantul de celule stem hematopoietice - 5 sesiuni
9. Curs de radiologie în transplantul de ţesuturi, organe şi celule - 5 sesiuni
10. Curs Transplant Renal - 8 sesiuni
11. Curs Transplant de cord - 2 sesiuni
12. Curs Identificarea, declararea şi managementul donatorului aflat în moarte cerebrală - 5 sesiuni

Asistenţii medicali vor desfăşura următoarele cursuri/sesiuni:
1. Curs Transplant hepatic - 10 sesiuni
2. Curs Insuficienţa hepatică - 3 sesiuni
3. Curs Transplant Tisular - 3 sesiuni
4. Curs de Pregătire în tehnologii chirurgicale avansate în domeniul transplantului - 5 sesiuni
5. Curs de Pregătire în coordonarea de transplant - 1 sesiune
6. Curs de Medicină translaţională şi transplantul de organe - 5 sesiuni
7. Curs: Diabetul zaharat în transplantul de organe - 5 sesiuni
8. Curs: Transplantul de celule stem hematopoietice - 5 sesiuni
9. Curs de radiologie în transplantul de ţesuturi, organe şi celule - 5 sesiuni
10. Curs Transplant Renal - 10 sesiuni
11. Curs Identificarea, declararea şi managementul donatorului aflat în moarte cerebrală - 5 sesiuni

Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic va debuta cu o conferinţă specială, susţinută de Jakob Izbicki din Germania, preşedintele organizaţiei European Federation - Internaţional Society Surgery for Hydatid Disease. Pe parcursul celor două zile de eveniment, 26 şi 27 martie, cei 250 de participanţi vor avea oportunitatea să ia parte la conferinţe, comunicări orale, sesiuni video, sesiuni de e-postere, la care vor fi abordate subiecte complexe şi de actualitate dedicate chirurgiei ficatului, a căilor biliare şi a pancreasului, susţinute atât de lectori români, cât şi din străinătate: Elveţia, Serbia, Polonia, Turcia, Belgia şi Republica Moldova.

În prezent, chirurgii interesaţi de perfecţionarea în domeniul HBP şi Transplant Hepatic se pot pregăti doar în Bucureşti, însă se doreşte crearea unei reţele naţionale, având în vedere că există mai multe centre din România în care chirurgia pancreatică şi hepatică se practică cu succes: Centrul Universitar Cluj şi Centrul Universitar Iaşi.

În contextul evoluţiilor semnalate în ultimii ani la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), în special în ceea ce priveşte programele referitoare la transplantul hepatic şi cel renal, se impune asigurarea unui număr crescut de personal specializat în cadrul unităţilor sanitare cu paturi acreditate de ANT pentru prelevare şi transplant de organe, ţesuturi şi celule.

“Dorinţa noastră este de a crea o reţea naţională de chirurgie HBP, cu centre în care chirurgii să fie capabili să recunoască, să diagnosticheze şi, eventual, să rezolve - la nivelul dotării din centrul unde lucrează. Deci, să ştie să rezolve primar aceste afecţiuni şi să le trimită în centrele terţiare, iar pentru cazurile mai simple, să le rezolve la cele mai înalte cote. Pentru populaţia României, ar fi o garanţie în plus ca persoanele cu aceste afecţiuni vor fi corect tratate pe întreg teritoriul naţional”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Asociaţiei ARCHBPTH şi al Simpozionului HBP 2015,

Epoch Times România este partenerul media al evenimentului

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.