Din coşul plin de bogăţii al toamnei - Plăcintă răsturnată cu mere, nuci şi dovleac

Foarte populară în acest sezon, o plăcintă aromată cu mere este greu de refuzat, mai ales în combinaţie cu nuci, dovleac şi miros de scorţişoară.
Plăcintă cu mere, nuci şi dovleac
Plăcintă cu mere, nuci şi dovleac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Această plăcintă rapidă, relativ simplă şi foarte gustoasă, poate fi o soluţie binevenită pentru cei interesaţi în căutarea unei diete bogate în fibre alimentare.

Merele sunt cunoscute pentru bogăţia de vitamine, minerale şi mai ales pectină. Nucile la rândul lor, sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe, fiind benefice organismului prin bogăţia de vitamine, minerale şi grăsimi sănătoase pe care le conţin.

Dovleacul, pe lângă nota de culoare portocalie strălucitoare şi consistenţa cremoasă, este un substitut sănătos pentru o parte de ulei şi ouă, deoarece este sărac în calorii, grăsimi şi sodiu dar bogat în fibre şi antioxidanţi sănătoşi.

Pentru cei interesaţi, vă prezentăm reţeta mai jos:

Ingrediente:

6 linguri de unt topit sau ulei,

4 linguri de făină sau pesmet,

8 linguri de nuci măcinate,

2 linguri de zahăr,

1 linguriţă de scorţişoară,

5-6 mere tăiate în opt apoi feliate subţire,

1 linguriţă de scorţişoară măcinată,

2 linguri de zahăr,


Pentru blat:

4 ouă,

un praf de sare,

1/2 cană de miez de dovleac ras fin,

8 linguri de făină,

4 linguri de ulei,

4 linguri zahăr (mai puteţi adăuga 2 linguri dacă vă plac blaturile dulci),

1 linguriţă praf de copt


Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la 180 C, iar tava de prăjitură (de dimensiunea 22cm x 33cm x 5 cm) se unge cu puţin ulei şi se tapetează cu hârtie de copt.

Se începe mai întâi cu prepararea crustei de nuci. Nucile măcinate se amestecă cu pesmetul/făina, zahărul şi scorţişoara apoi se toarnă untul topit sau uleiul şi se amestecă până ce compoziţia se omogenizează. Se obţine o pastă fărâmicioasă care se întinde într-un strat subţire pe fundul tăvii.

Merele se spală şi se curăţă de coajă dacă doriţi. Merele se taie în opt, se curăţă de cotor, apoi se feliază subţire şi se pun într.-un castron. Feliile de mere se amestecă cu 2 linguri de zahăr şi o linguriţă de praf de scorţişoară, după care se întind într-un strat uniform peste crusta de nuci.

Tava se dă la cuptor pentru 20 de minute.

Între timp se face blatul. Se bat albuşurile cu un praf de sare până când spuma se întăreşte bine, apoi se lasă deoparte.

Dovleacul se rade foarte fin, apoi se scurge de excesul de zeamă. (de asemenea puteţi folosi la fel de bine piure de dovleac dacă aveţi la îndemână).

Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, apoi se adaugă pe rând câte o lingură de ulei şi una de dovleac ras fin, amestecându-se cu un tel sau spatulă până când toate ingredientele se încorporează.

Se adaugă albuşurile bătute spumă, alternând cu făina cernută şi praful de copt, amestecându-se uşor. Aluatul obţinut se întinde peste merele din tavă.

Temperatura cuptorului se măreşte la mediu(190 C), iar tava se dă din nou la cuptor pentru 25-30 de minute, în funcţie de cuptor. Plăcinta este gata când blatul capătă o culoare aurie şi se desprinde uşor de pe marginile tăvii.

Plăcinta se lasă să se răcească apoi se răstoarnă pe un platou şi se taie în bucăţi. Vă dorim poftă bună!

Nota: în cazul în care nu doriţi să folosiţi dovleac, acesta se poate substitui cu 2 ouă şi 2 linguri de ulei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură