Din culisele DNA. Daniel Morar prezintă o serie de detalii inedite din interiorul instituţiei

Daniel Morar
Daniel Morar (Epoch Times România)

Fostul procuror-şef al DNA, Daniel Morar, a făcut recent, în cadrul studiului "Indexul sustenabilităţii DNA", o serie de dezvăluiri din culisele DNA - instituţie care, având o rată a condamnărilor de peste 90%, a devenit o piatră de moară la gâtul politicienilor corupţi.

"Erau procurori în DNA pe care eu îi acceptam să lucreze un an de zile doar pe un dosar pentru că era extrem de complicat şi alţii cărora le ceream 7 – 8 dosare pentru că gradul de dificultate era mic. Nu, nu o făceam nicidecum matematic pentru că nu îmi folosea la nimic. Dar la un moment dat, un şef bun şi competent realizează care poate să ducă şi care nu poate, care are curajul să intre în dosare mari sau nu.

(…) Şi a soluţiona dosare mari e un mod de promovare. Nu-ţi dai seama de la început că e un dosar mare, poţi să ai o sesizare, o filă, şi realizezi pe parcurs, după ce se dezvoltă. Şi atunci o parte din procurori dau înapoi, spun că ori e prea greu, ori că nu rezista presiunii. N-ai cum să nu vezi de-a lungul unui mandat că sunt aceiaşi oameni care dau înapoi când e vorba de dosare grele şi alţii care merg înainte. Şi, evident, că îi promovezi pe cei care fac dosare mari şi te bazezi pe ei", a dezvăluit Daniel Morar, citat de stiripesurse.ro.

Amintindu-şi despre episodul din 2005, când a dat afară un număr mare de procurori anticorupţie, Daniel Morar a explicat că decizia a fost exact şocul de care avea nevoie instituţia pentru a renaşte.

"Da, am dat la început, în 2005, când am făcut evaluarea DNA-ului. Am dat afară cred că 10–12 oameni, prin ordin de revocare, dar până la urmă au plecat ei de bunăvoie când cazurile au ajuns pe rolul CSM. Au zis că îşi dau demisia. Am ajuns la DNA şi am văzut că erau oameni care au soluţionat două dosare într-un an şi acelea cu netrimiterea dosarului în judecată. Mi-am dat seama, urmărindu-le cariera că, din 2002, în 2005 ei n-au trimis pe nimeni în judecată, şi nu aveau ce să caute acolo. Sigur, acesta nu e neapărat un criteriu, pentru că nu avem plan la trimiterea în judecată, doar dacă acceptăm că nu avem corupţie şi nu avem obiectul muncii, dar în România nu se pune problema asta. I-am dat afară, a funcţionat, în afară de faptul că ai făcut curat şi ai lăsat locurile acelea libere, a avut un impact psihologic deosebit pentru că, până atunci, nu se dădeau oameni afară. A funcţionat ca un şoc", a precizat fostul şef al DNA.

Morar a vorbit şi despre sistemul de lucru din interiorul DNA, organism dinamic în care oamenii vin şi pleacă ca în orice altă instituţie. Pentru a lucra în DNA, un procuror trebuie să aibă minim şase ani de experienţă, iar în toate dosarele grele, au lucrat cel puţin doi procurori, în echipă.

"Eu n-am fost pe ideea aceasta înainte să ajung şeful DNA-ului: să lucreze doi procurori, aşa am găsit situaţia. Mă gândeam că dacă e un procuror, el decide, are echipa de poliţie şi tot. Plus că s-ar putea încurca între ei. Dar apoi mi-am dat seama aici că dosarele erau atât de grele şi că era nevoie să fie doi sau trei procurori. De ce? Fie erau influenţele foarte puternice, fie oameni agresaţi prin televiziuni şi puteau face faţă mult mai uşor dacă erau doi. Dar era un avantaj şi din punct de vedere al experienţei profesionale: veneau unii cu şase ani vechime ca procuror, dar nu erau familiarizaţi cu munca DNA-ului. Şi atunci erau automat delegaţi să lucreze cu cineva cu vechime", a mai declarat Daniel Morar.

Fostul şef al DNA a amintit că, în cariera sa, a fost nevoit să intervină de mai multe ori în public cu explicaţii, pentru că unii miniştri ai Justiţiei nu apărau deloc procurorii.

"Procurorul Şef al DNA trebuie să iasă în special când nimeni nu apără instituţia. Erau perioade în care ieşeam mai des în contextul în care ministrul Justiţiei, Monica Macovei, tocmai a fost data afară din Guvern, în condiţiile în care veniseră miniştri de Justiţie neprietenoşi, să nu le zicem neapărat ostili. Şi chiar dacă nu ne atacau direct, nu ne apărau deloc şi a trebuit să ies eu. În condiţiile în care era Chiuariu, care vedeţi că a fost condamnat ulterior, nu avea niciun motiv să apere DNA-ul. Când am avut apoi un ministru care a apărat mai mult DNA-ul, şi vorbesc de Predoiu în al doilea sau al treilea mandat al său, n-am mai ieşit atât de des pentru că nu mai era nevoie", a mai amintit Daniel Morar.