Directorul agenţiilor de informaţii din SUA demisionează

James Clapper, directorul serviciilor de informaţii americane, a anunţat joi că şi-a depus cererea de demisie din administraţia Obama.
James Clapper, şeful Serviciilor americane de informaţii.
James Clapper, şeful Serviciilor americane de informaţii. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

În cursul unei audieri în faţa Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Clapper a declarat că s-a "simţit destul de bine" în ceea ce priveşte decizia pe care a luat-o.

El a glumit cu parlamentarii, joi, că soţia lui nu l-ar mai fi lăsat să continue să lucreze în guvern.

"Mai am 64 de zile rămase şi cred că soţia mi-ar face zile grele dacă trec peste acest termen", a afirmat el.

Cel mai înalt oficial în domeniul informaţilor din SUA a fost târât în centrul atenţiei în această vară, când democraţii (al căror candidat era Hillary Clinton) i-au cerut ca el să nu mai ofere informările tradiţionale lui Donald Trump, iar republicanii (al căror candidat era Donald Trump) i-au cerut să reţină informările făcute lui Hillary Clinton. Clapper a respins aceste solicitări, afirmând că celor doi candidaţi le vor fi oferite aceleaşi briefing-uri secrete pe care le-au primit şi alţii înaintea lor, ca o favoare, din momentul în care au devenit nominalizaţii partidului lor.

Clapper a stârnit controverse în 2013, când a declarat în faţa unei comisii a Senatului că Agenţia Naţională de Securitate nu a colectat "intenţionat" date despre americanii de rând, declaraţie ce s-a dovedit a fi falsă mai târziu, când unele documente au fost făcute publice de Edward Snowden.

Mai târziu Clapper a cerut scuze public şi a caracterizat afirmaţia lui drept o greşeală, nu o minciună. Dar la acel moment i s-a solicitat demisia.

Directorul Serviciului de informaţii naţionale este probabil primul dintre mulţi oficiali de vârf ai administraţiei Obama care se pregătesc să demisioneze în timp ce preşedinte ales Trump este pe cale să-şi numească propriul cabinet şi personal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe