Discuţiile despre Rompetrol au provocat scandal în Camera Deputaţilor

.
. (Andrei Popescu/ Epoch Times)

Din cauza unor discuţii contradictorii care au avut loc în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, membrii PDL au părăsit plenul şi au creat nemulţumiri altor membri ai partidelor politice.

Scandalul a pornit de la dezbaterile pentru memorandumul de înţelegere între statul român şi Rompetrol.

Grupul parlamentar al PDL a cerut retrimiterea la Comisia de Buget Finanţe a acestui proiect de lege, întrucât pentru dezbateri nu a fost ataşat şi memorandumul, iar democrat-liberalii au cerut să vadă conţinutul acestuia.

Deputaţii UDMR şi-au exprimat apoi nemulţumirea că nici pe site-ul Camerei Deputaţilor nu putea fi găsit acest memorandum, relevă B! TV.

Argumentând că statul român este furat prin încheierea proiectului, PPDD a anunţat că nu va vota proiectul de lege.

După ce solicitarea lor de retrimitere a proiectului la Comisie pentru a fi analizat mai bine a fost respinsă cu 127 voturi ”împotrivă” şi 57 voturi ”pentru”, membrii Partidului Democrat Liberal au decis să părăsească plenul.

Ulterior a revenit în plen liderul democrat-liberalilor, care a precizat că a revenit doar pentru a susţine dorinţa românilor exprimată prin referendumul din 2009 privind Parlamentul Unicamerral şi de 300 deputaţi.

Adio majoritate! Statul român vinde 26,6% din acţiunile Rompetrol cu 200 de milioane de dolari

În şedinţa de miercuri, Guvernul a aprobat un memorandum referitor la Rompetrol potrivit căruia compania va cumpăra de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în industrie (OPSPI) peste 26% din acţiunile emise de RRC, cu 200 de milioane de dolari.

Defalcat, din această sumă, 175 milioane de dolari reprezintă preţul acţiunilor de vânzare, iar 25 de milioane de dolari prima convenită de părţi pentru dobândirea de către The Rompetrol Group a majorităţii absolute de vot în Rompetrol Rafinare-Petromidia, care îi va permite conform Legii 31/1990 a societăţilor comerciale să adopte orice decizie referitoare la RRC, relevă Agerpres.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni, care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

The Rompetrol Group (80%) şi Statul Român (20%) vor constitui un fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România, conform morandumului.

Prin semnarea acestui acord, a fost eliminat un potenţial risc de insolvenţă a societăţii, fiind astfel soluţionat un vechi diferend între Statul român şi RRC, "care punea în pericol continuitatea activităţii a 7.000 de salariaţi şi colectarea a peste 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat", mai susţine Guvernul.

Acordul cu Rompetrol anulează toate datoriile către stat

Aflat vinerea trecută la Constanţa, premierul Victor Ponta a anunţat că s-a ajuns la un acord cu Rompetrol în privinţa creanţei datorate de companie, iar una dintre investiţiile importante ar putea fi făcută la rafinăria de la Năvodari.

Premierul a fost întrebat spre ce domeniu urmează să fie direcţionată prima tranşă din datoria Rompetrol de 200 de milioane de euro.

A fost formată o echipă de negociere şi cel mai important lucru este că ''s-a ajuns la un acord, care înseamnă 200 de milioane (n.r euro) pentru o parte din acţiuni şi renunţarea la litigiu'', a răspuns premierul.

''Cu Rompetrol avem un litigiu de foarte mulţi ani, un litigiu în care nimeni din partea română nu a avut curaj să ia decizii. Să negocieze şi să ia o decizie. În ceea ce mă priveşte, cu mandatul pe care mi l-am asumat, acela de a rezolva tot ce nu s-a rezolvat în ultimii 10 sau 20 de ani, am format o echipă de negociere, s-a ajuns la un acord, care înseamnă 200 de milioane pentru o parte din acţiuni şi renunţarea la litigiu, ştiţi că noi avem procese în instanţă între statul român şi Rompetrol, dar mai important decât cei 200 de milioane este obligaţia celor de la KazMunayGaz de a face un fond de investiţii de un miliard în România. Prima investiţie importantă cred că se va face tocmai în actuala rafinărie şi mai departe în terminalul de la Năvodari, de la Midia, un miliard, dincolo de 200 de milioane pentru buget. Un miliard care se investeşte în România este un lucru foarte bun şi la fel voi face pentru toate celelalte companii, care vor să investească în România'', a declarat premierul.

Dacă nu se va ajunge la o înţelegere între statul român şi Rompetrol în privinţa creanţei datorate de companie, o decizie a instanţei ar putea duce la noi repercusiuni, declara, la data de 13 februarie Victor Ponta.

"Este un proces pe rol. Luni, este noul termen. Oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile române. Acum sunt negocieri. Dacă ajungem până luni la o înţelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, decide instanţa. În funcţie de decizie, pot apărea şi alte repercusiuni. Sper că putem să ajungem la un acord benefic, atât pentru stat, cât şi pentru Rompetrol", a precizat atunci premierul.

Prin Ministerul Finanţelor Publice, statul român deţine în prezent 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie