Distrugerea parcurilor continuă. Primăria Sectorului 2 încalcă o hotărâre judecătorească

Lucrările la Parcul de distracţii din Parcul Plumbuita, ce prespun defrişarea a 5000 mp de spaţiu verde, continuă, deşi autorizaţia de construcţie a fost suspendată în instanţă.
Parcul Plumbuita.
Parcul Plumbuita. (calatorii.myfreeforum.ro)

Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile prin care Primăriei Sectorului 2 construieşte un parc de distracţii în interiorul Parcului Plumbuita, cu defrişarea a aprox. 5000 mp spaţiu verde. Cu toate acestea, Primăria Sectorului 2 continuă lucrările, informează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Potrivit comunicatului remis Epoch Times de ASB, primăria Sectorului 2 doreşte amenajarea unui parc de distracţii în interiorul Parcului Plumbuita. Lucrările presupun defrişarea spaţiului verde şi construirea pe o suprafaţă de 5000 mp în interiorul parcului şi tăierea a 67 de copaci din parc.

În vederea construirii acestui parc de distracţii, au fost emise trei acte administrative, respectiv decizia 39/18.03.2015 emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului, autorizaţia de construire nr. 94/26.03.2015 emisă de Primarul Sectorului 2 şi respectiv avizul de defrişare 7035/09.04.2015 emis de Direcţia Media a Primăriei Capitalei.

La cererea cetăţenilor din vecinătatea Parcului Plumbuita, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco Civica au solicitat Tribunalului Bucureşti suspendarea celor trei acte. În urma demersurilor celor două ONG-uri, Tribunalul Bucureşti a suspendat, prin Sentinţa civilă nr. 8174/18.11.2015 pronunţată în dosarul 16091/3/2015 cele trei acte.

În ciuda hotărârii instanţei, Primăria Sectorului 2 continuă lucrările sesizează, Salvaţi Bucureştiul.

"În Bucureşti avem mult prea puţine parcuri. Este aberant ca în loc să folosim banii europeni pentru a construi parcuri noi, îi folosim pentru a reduce suprafaţa celor puţine pe care le avem. Avem exemplele amenajării Parcului Drumul Taberei, care a nemulţumit tot cartierul, exemplul sălii polivalente pe care Primarul Sectorului 3 dorea să o facă în Parcul IOR şi acum parcul de distracţii pe care Primăria Sectorului 2 vrea sa îl facă în Parcul Plumbuita. În niciuna din cazuri nu au fost consultaţi cetăţenii. În toate cazurile s-a încălcat legea. În toate cazurile cetăţenii nemulţumiţi nu au apelat la instituţiile statului, în care nu au încredere, ci la ONG-uri şi la justiţie.", declară preşedintele Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.

Reamintim în context că Bucureştiul este considerat cea mai poluată capitală europeană. Deşi, potrivit legislaţiei UE, oraşele din România trebuie să asigure o suprafaţă de minim 26 mp spaţiu verde pe cap de locuitor, Bucureştiul abia dacă le oferă cetăţenilor săi 8,5 mp.

Capitala care la începutul anilor '90 avea în jur de 3.500 de hectare de spaţii verzi, mai are acum doar 1.400 de hectare de spaţiu verde, potrivit Eco-Civica. De-a lungul deceniilor, s-a ajuns ca parcuri întregi sau zone întregi de parcuri foarte mari să fie trecute în zona construibilă, ceea ce explică ridicarea unui mall pe zona verde Spartac/IOR, apariţia vilelor înconjurate de gunoaie din Parcul Prisaca Dornei, faptul că în parcul Tineretului s-au defrişat, fără aviz, sute de copaci pentru a se ridică un ansamblu rezidenţial, asta pentru a enumera doar ultimele şi cele mai flagrante încălcări ale legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne