Papahagi: Politica nu-i pentru cei cu doctorate la Sorbona, îmi spunea o clientă DNA. Avea dreptate!

Profesorul universitar Adrian Papahagi, membru fondator al PMP şi ulterior al partidului M10, le-a transmis un mesaj "nemulţumiţilor de pe margine", care, pierduţi în iluzie, nu ştiu să aprecieze şi să sprijine oamenii valoroşi care s-au încumetat să intre în politică.
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

"Vă plângeţi de calitatea infectă a clasei politice. Vă plângeţi că vă conduc agramaţi cu doctorate plagiate. Vreţi o nouă clasă politică, vreţi să se implice oameni tineri, bine educaţi, occidentalizaţi, patrioţi, care nu fură.

Când fac pasul, le daţi în cap, nu îi sprijiniţi. Puţin contează cât de elegant e capabil Baconschi să converseze despre Platon cu Davutoglu sau să se întreţină în franceză cu Juppé, puţin contează că aţi avut un ministru reformist care şi-a făcut doctoratul cu un Nobel, ca Funeriu, puţin contează că aţi avut în fruntea culturii un descendent al Paleologilor. În loc să-i apreciaţi, le-aţi dat în cap. Deriziunea e resortul ultim al acestui neam incapabil de admiraţie.

În 2005 am revenit în România după opt ani petrecuţi la Paris. Petrecuţi făcând o licenţă, un master şi un doctorat. Predând la Sorbona de la 23 de ani. Conferenţiind la Academia Franţei la 30 de ani. Publicând alături de profesorii mei francezi. Puteam rămâne acolo şi azi eram conferenţiar în Franţa, nu la Cluj. Dar am fost patriot şi m-am întors. Ca Baconschi, Preda, Paleologu, Funeriu, Nicuşor Dan – alţi posesori de doctorate pariziene.

Ce am primit? Din partea oamenilor ca noi: suspiciuni. Din partea sistemului: beţe în roate. Din partea vechilor politicieni: respingere.

În fond, nimic mai normal.

Politica nu-i pentru cei cu doctorate la Sorbona, îmi spunea o clientă DNA. Avea dreptate: politica e pentru cei cu doctorate plagiate la Academia SRI. Politica e pentru cei cu bacul luat la 30 de ani.

Ne-aţi detestat. V-au puţit Baconschi, Funeriu, Preda, Paleologu, Neamţu. Aveţi în schimb: Tobă, Oprea, Calimente.

Puţin îmi pasă de voturi. Voi mai candida o dată, dar sunt deja în logica lui Coriolan. Între mine şi anonimul Oros, parlamentar inexistent în această legislatură, aţi ales Oros. În partidul fondat de mine, aţi ales Udrea. Asta aţi vrut, asta aţi avut.

Cereţi în continuare noi tineri brilianţi, cu studii strălucite. Vor veni unii mai tineri ca noi, care nu ştiu în ce se bagă. Tineri vor exista mereu. Iar după ce vor face primele gesturi politice, îi veţi spurca şi pe ei. Acum vă place Nicuşor Dan, fiindcă e încă în societatea civilă. După ce va fi politician cu partid îl veţi spurca şi pe el. Nimeni nu e destul de bun pentru pretenţiile voastre, şi tocmai de aceea vă conduc cei fără scrupule, care ştiu să mintă şi să cumpere voturi.

Şi uite aşa rămân în politică doar cei cu şoricul gros. Noi ne vom vedea de vieţile noastre neglijate, de conferinţe, publicaţii şi granturi.

Cum ne-a explicat cinic Băsescu, înainte să-i spun definitiv adio: politica e pentru politicieni, intelectualii trebuie doar să dea strălucire partidelor. Prin politicieni înţelegea oameni ca Udrea şi Florin Popescu. Şi avea dreptate, în interiorul logicii lui.

Nu vă plângeţi, voi cei mereu nemulţumiţi de pe margine: aveţi exact ce meritaţi.

PS: Evident, această postare e nedreaptă. Fiindcă vouă, celor care citiţi, chiar vă pasă. Iar cei cărora le e adresată nu o vor citi."