Dodon a cerut SIS să prevină „ameninţările din exterior” în alegeri. Deputat: Nu vom tolera un regim autoritar ca în Rusia sau Coreea de Nord

Igor Dodon la şedinţa lărgită a Colegiului SIS de la Chişinău
Igor Dodon la şedinţa lărgită a Colegiului SIS de la Chişinău (facebook.com/Dodon Igor)

În cadrul şedinţei lărgite a Colegiului Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS), Igor Dodon a declarat că se atestă deja încercări ale anumitor forţe din exterior de a destabiliza situaţia din Republica Moldova înaintea alegerilor prezidenţiale.

„S-a început o finanţare masivă a ONG-urilor, încercări de a manipula opinia publică pentru a provoca proteste în masă”, a informat acesta angajaţii SIS, pe care i-a îndemnat să fie pregătiţi pentru a preveni toate ameninţările.

În context, deputatul PAS Mihai Popşoi menţionează că intenţiile lui Dodon „de a combate imixtiunea externă” în alegeri sunt cât se poate de grave. „El înţelege că presa independentă şi o societate civilă activă sunt o piedică pentru menţinerea sa la putere. El visează la un sistem politic autoritar precum cel din Rusia, Iran, Coreea de Nord - principalii săi parteneri politici.”

Parlamentarul notează că indicaţiile către SIS, de a combate presa şi ONG-urile care îl critică pe Dodon şi arată societăţii ipocrizia, corupţia şi luxul în care el trăieşte pe spinarea poporului, sunt dovada apucăturilor sale antidemocratice.

„Contăm pe faptul că ofiţerii SIS nu vor mai accepta să execute ordine ilegale de a încălca drepturile şi libertăţile constituţionale ale cetăţenilor. Noi nu vom admite întoarcerea într-un regim unde toţi să tremure de frica unui oligarh frustrat, cu atât mai puţin, de frica unui clovn al lui Putin”, a concluzionat Mihai Popşoi.