Dodon a semnat Memorandumul cu Uniunea Euroasiatică. Analişti: Documentul nu valorează nimic

Dodon a semnat memorandumul cu Uniunea Eurasiatică. Filip afirma că juridic acordul nu valorează nimic. Analiştii susţin că antagonismul reciproc pe care îl afişează şeful statului şi reprezentanţii puterii de guvernământ este unul fals.
Tigran Sarkisyan şi Igor Dodon
Tigran Sarkisyan şi Igor Dodon (facebook.com)

Igor Dodon anunţă că luni în cadrul Forumului Internaţional „Uniunea Economică Euroasiatică – Republica Moldova” a semnat Memorandumul de cooperare între Comisia Economică Euroasiatică şi Republica Moldova. Forumul menţionat ar fi consacrat examinării tendinţelor de dezvoltare a Uniunii Economice Euroasiatice şi nemijlocit cooperării dintre Moldova şi statele-membre ale Uniunii Euroasiatice.

“Acest Acord nu presupune integrarea ţării noastre în Uniunea Euroasiatică şi nu contravine altor acorduri pe care le are semnate Republica Moldova, cum ar fi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Republica Moldova trebuie să aibă relaţii bune de colaborare atât cu Estul cât şi cu Vestul. Trebuie primordial să apărăm interesele naţionale ale ţării. Iar politica dusă în această privinţă nu trebuie să depindă de interesele geopolitice ale cuiva din Est sau Vest”, scrie şeful statului pe pagina sa de socializare.

În cadrul unui briefing de presă premierul Pavel Filip a declarat că Acordul semnat de către Igor Dodon cu Uniunea Economică Euroasiatică nu va avea putere juridică, nu reprezintă Moldova şi nu este semnat din numele Republicii Moldova, deoarece Parlamentul este organul reprezentativ suprem.

„Noi, credem că domnul preşedinte încearcă să îşi continue războiul personal împotriva Acordului de Asociere. Din punctul meu de vedere, el se hrăneşte politic pe aceste antagonisme şi nu este altceva decât o campanie de promovare a proprie imagini”, a precizat Pavel Filip.

Potrivit report.md, unii analişti politici cred că atât Igor Dodon, cât şi exponentul puterii Pavel Filip, sunt la fel de falşi, iar antagonismul reciproc pe care şi-l afişează este unul populist. Directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, susţine că memorandumul semnat de Igor Dodon cu Uniunea Eurasiatică nu valorează nici cât hârtia pe care a fost scris.

„Nici Dodon, nici Filip nu este sincer. Domnul Filip vorbeşte despre ireversibilitatea parcursului european deşi ştie că, pentru aceasta e nevoie să fim ţară-candidat la aderare. Deocamdată avem doar Acord de Asociere şi ne zbatem în capcana statului captiv, ne bălăcim în mizeria justiţiei moldoveneşti cu atacuri asupra primarilor şi opoziţiei şi cu exodul populaţiei. Iar Dodon se comportă ca un agent dublu - a oligarhului Vlad Plahotniuc şi al Moscovei”, a menţionat Nantoi.

„Ceea ce face Igor Dodon are puţină bază juridică şi se va vedea foarte curând că ceea ce încearcă să construiască la Chişinău cu ajutorul sponsorilor săi de la Moscova este sortit eşecului pe termen mediu şi lung”, notează potrivit sursei citate fostul consilier prezidenţial, Vlad Ţurcanu, atenţionând că Dodon recurge la asemenea acţiuni deoarece nu întâlneşte piedici nici din partea societăţii, nici din partea Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe