Ombudsmanul din Moldova: Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi ignorată de Dorin Chirtoacă

Cotorobai atenţionează primarul Capitalei cu privire la respectarea legilor ce ţin de eliminarea barierelor existente şi asigurarea accesului egal al persoanelor cu dizabilităţi la folosirea obiectelor de menire socială.
Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai
Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai (ombudsman.md)

Avocatul Poporului din Republica Moldova, Mihail Cotorobai, şi membrii Consiliului de experţi de pe lângă Oficiul Avocatului Poporului solicită Primarului General al Capitalei, Dorin Chirtoacă, să asigure adaptarea rezonabilă, conform necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi, a străzii Mihail Sadoveanu, aflată în proces de reconstrucţie. În caz de ignorare a cererii, Ombudsmanul susţine că va utiliza dreptul de a acţiona Primăria municipiului Chişinău în judecată.

Potrivit demersului, Avocatul Poporului şi Consiliul de experţi pentru monitorizarea implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Oficiului Ombudsmanului afirma că monitorizând lucrările de reconstrucţie a unor străzi din Capitală pentru evaluarea acestora din punct de vedere al accesabilităţii infrastructurii şi adaptării la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi au fost constatate mai multe abateri de la normele prevăzute de legislaţia în vigoare privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, s-a stabilit că staţiile de aşteptare şi locurile de parcare de pe strada Mihail Sadoveanu din Chişinău sunt în mare parte îngrădite cu borduri înalte, fără a fi prevăzute segmente adaptate la necesitatea utilizatorilor de cărucioare rulante. Pe trotuare nu este asigurată marcarea prin pavaj tactil, nu există elemente de avertizare preventivă. În parcări nu sunt prevăzute locuri adaptate la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi, care să fie marcate corespunzător.

În context, Mihail Cotorobai reiterează că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au obligaţia directă de a contribui la asigurarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi pentru a preveni şi elimina discriminarea acestora în societate, obligaţii ce reies expres din prevederile Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, a Legii privind asigurarea egalităţii şi a altor acte normative relevante care stabilesc şi răspundere contravenţională pentru persoanele cu funcţii de răspundere care nu îndeplinesc cerinţele de acomodare rezonabilă a infrastructurii sociale la nivelul jurisdicţiei teritoriale.

În concluzie, Avocatul Poporului şi membrii Consiliului de experţi recomandă primarului general al Capitalei să elimine în regim de urgenţă încălcările depistate şi specificate, iar Inspecţia de Stat în Construcţii să verifice obiectivul menţionat pentru a întocmi prescripţii pe marginea cazului. În caz de ignorare a recomandărilor, potrivit prevederilor legislaţiei naţionale, Ombudsmanul îşi rezervă dreptul de a înainta o acţiune în instanţă de judecată în vederea asigurării implementării prevederilor legale încălcate şi pentru a asigura respectarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi la un mediu social accesibil şi fără bariere.

Ca parte a Evaluării Periodice Universale 2016, care a avut loc la Geneva pe data de 4 noiembrie 2016, Republica Moldova a primit 209 recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului, dintre care 175 au fost acceptate, 31 au rămas în proces de examinare şi 3 nu au fost acceptate. 10 recomandări se referă la protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe