După întâlnirea cu Krasnoselski, Dodon raportează “succese” în rezolvarea problemelor comune

Igor Dodon afirma că a identificat, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, soluţii pentru mai multe dintre problemele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski.
Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski. (facebook.com)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut joi o întâlnire în pensiunea prezidenţială de la Holercani cu autoproclamatul preşedinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Ei ar fi discutat despre o serie de aspecte şi probleme cu care se confruntă oamenii şi agenţii economici din stânga şi dreapta Nistrului, menţionând că ar fi identificat şi unele soluţii concrete în rezolvarea lor.

În cadrul unei conferinţe de presă Dodon a anunţat că Vadim Krasnoselski a prezentat o listă cu 10 funcţionari din dreapta Nistrului, inclusiv fostul primar de Varniţa, care nu mai sunt sub urmărire penală şi în prezent se pot deplasa pe teritoriul Transnistriei.

“După întrevederea noastră de data trecută, au fost întreprinşi câţiva paşi concreţi şi anume: simplificarea procedurii de trecere pentru cetăţenii RM aflaţi în dreapta Nistrului şi doresc să meargă în regiunea Transnistreană, buna funcţionare a şcolilor cu predare în “limba de stat” care se află în Transnistria”, s-a lăudat şeful statului.

Igor Dodon a anunţat că au avut loc discuţii ce ţin de punctul de trecere Pervomaisk–Kuciurgan. Totodată, cei doi ar fi convenit despre crearea unui grup de experţi care se vor întâlni pentru discutarea riscurilor economice apărute odată cu amplasarea regimului de control moldo-ucrainean comun pe segmentul transnistrean al frontierei, în special la punctul de trecere de la Kuciurgan.

„Krasnoselski şi-a exprimat îngrijorarea că, în urma amplasării acestui punct, ar avea de suferit bugetul regiunii Transnistrene, agenţii economici şi persoanele fizice. Am luat act de aceste îngrijorări, le-am ascultat opinia şi am luat decizia ca experţii din aparatul Preşedintelui, pe parcursul următoarelor săptămâni să facă o evaluare a posibilelor riscuri economice şi dacă e necesar – vom propune şi soluţii ca agenţii economici, persoanele fizice să nu aibă de suferit”, a notat Dodon.

Şeful statului a menţionat şi despre o eventuală reabilitare a doua trasee internaţionale M14 şi M21. Pentru asta, preşedintele susţine că vor fi solicitate donaţii financiare de la parteneri internaţionali.

Potrivit radiochisinău.md, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a sugerat că Igor Dodon ar avea dreptul să vorbească despre probleme comune „doar că nu poate semna nimic în locul altcuiva”. Nu este pentru prima dată când Tiraspolul îl anunţă pe Igor Dodon că nu poate lua locul Guvernului în negocierile din dosarul transnistrean şi că nu are nicio putere de decizie în acest sens.

”Vă mulţumesc pentru invitaţie. Consider că dialogul este necesar şi trebuie să continue. Aş prefera ca întrevederile noastre să nu se transforme în nişte reglări de conturi, ci să contribuie la soluţionarea unor chestiuni concrete, de care depinde bunăstarea oamenilor simpli de pe cele două maluri ale Nistrului”, a subliniat Krasnoselski, citat de agenţia oficială „Novosti PMR”.

Menţionăm că prima parte a întâlnirii a avut loc în prezenţa delegaţiilor lui Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski, cei doi având apoi o întrevedere privată. Este cea de-a doua întâlnire a celor doi de după investirea în funcţie a lui Igor Dodon. Potrivit preşedintelui RM, următoarea întrevedere urmează să aibă loc în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe