Platforma DA condamnă tragerea la răspundere penală a protestatarilor

Platforma civică Demnitate şi Adevăr consideră că tragerea la răspundere penală a unor protestatari paşnici, care au răspuns apelului Forumului Civic Naţional din data de 20 ianuarie 2016, de a-şi manifesta dezacordul cu învestirea neconstituţională a unui „Guvern nocturn”, contravine dreptului la opinie şi liberă exprimare.
Platforma DA, conferinţă de presă
Platforma DA, conferinţă de presă (Epoch Times România)

„În legătură cu punerea pe rol a cauzei penale pornite la 20 ianuarie, 2017 „pe faptul organizării, conducerii, participării la dezordini în masă” etc. a unor activişti civici, Platforma Demnitate şi Adevăr declară că această urmărire penală nu este altceva decât o încercare de a persecuta persoanele care au protestat paşnic împotriva învestirii unui guvern nelegitim. Protestele începute în după amiaza zilei de 20 ianuarie 2016, la iniţiativa şi prin votul primului Forum Civic desfăşurat la Chişinău, deranjat de modalitatea antidemocratică, netransparentă de convocare a şedinţei Legislativului, au avut loc conform principiului non-violenţei, iar cei care au încălcat acest principiu au fost, în mare parte, reprezentanţii forţelor de ordine”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

În opinia organizatorilor evenimentului din 20 ianuarie 2016, pornirea cauzei penale în dosarul din 20 ianuarie 2017, ar constitui un atac grosolan la bazele democratice ale statului Republica Moldova şi un act de intimidare făţişă a protestatarilor cu scopul de a preveni şi descuraja organizarea şi participarea la acţiuni de protest similare în cazul abuzurilor comise de „regimul cleptocratic şi poliţienesc, cu o justiţie partajată politic şi aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc”.

„Cinismul cu care guvernarea a răspuns la toate protestele paşnice desfăşurate de Platforma DA pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, denotă o lipsă totală de receptivitate la doleanţele populaţiei, iar metodele de contracarare a spiritelor protestatare prin punerea pe rol a dosarelor penale fabricate sunt abominabile şi exprimă nedorinţa crasă a regimului de a construi un stat de model european”, se mai menţionează în comunicat.

Membrii Platformei DA au precizat că după participarea la protestul din 24 aprilie 2016, câţiva protestatari au fost privaţi în mod ilegal şi abuziv de libertate pe o perioadă de aproape 100 de zile. Totodată, aceştia consideră că agresiunea faţă de cei care nu convin regimului actual, s-a manifestat pe deplin prin diverse metode criminale, unii cetăţeni fiind intimidaţi şi nevoiţi să părăsească localitatea de baştină, alţii fiind supuşi pedepselor administrative, dosarele penale ajungând să fie puse pe rol cu un cinism fără margini.

Mai mult decât atât, Platforma DA consideră că metodele imorale şi ilegale de hărţuire a participanţilor la proteste paşnice sunt condamnabile şi intolerabile. Astfel, aceştia solicită instituţiilor coercitive ale statului să „oprească imediat anchetarea, intimidarea şi hărţuirea protestatarilor”. „Considerăm cu tărie că protestul rămâne în continuare unul din mijloacele noastre de combatere şi debarcare a mafiei de la guvernare, mijloc la care vom recurge ori de câte ori va fi nevoie pentru a scoate ţara şi cetăţenii ei din captivitate”, punctează membrii Platformei DA.