Directorul IMAS Chişinău: Referendumul anunţat de Dodon denotă criza de idei a opoziţiei

Subiectele referendumului anunţat de Igor Dodon nu se regăsesc măcar în top zece priorităţi ale populaţiei, iniţiativa fiind o risipă de bani. Un sondaj pe tema respectivă ar putea rezolva cu precizie ce cred moldovenii, afirmă sociologul Petruţi.
Doru Petruţi, directorul IMAS Chişinău (facebook.com)
Ştefan Sârbu
30.03.2017

Directorul IMAS Chişinău Doru Petruţi susţine că referendumul consultativ anunţat de către Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar confirma faptul că şeful statului încă nu s-a oprit din campania electorală, toate acţiunile lui fiind instrumente care să-l menţină pe linia de atenţie publică şi că multe dintre acestea vor fi doar elemente de tactică politică, pentru a se menţine sau a câştiga segmente noi de electorat. Mai mult, sociologul notează că lucrurile au înaintat destul de mult iar iniţiativele lui Dodon nu se ştie dacă mai pot fi oprite. Ele pot fi doar comentate urmând a constata eventuala risipă de bani care va avea loc.

„Dacă ne uităm cu atenţie la acele propuneri, linia de interpretare a lor poate să fie diferită. Una din ele eu aşa o percep, ca o formă de poluare, de fapt, a spaţiului public. Pentru ca cetăţenii moldoveni în momentul acesta cred că numai la temele acelea nu se gândesc, nu sunt priorităţile lor. O altă linie de interpretare ţine de activitatea, în general, a opoziţiei, care eu, cel puţin, constat că trece printr-o criză de idei serioase. Şi atunci e forţată în raport cu guvernarea să inventeze teme, chiar dacă ele sunt non-teme, din perspectiva populaţiei”, a declarat Doru Petruţi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia sociologului este o risipă de bani să faci referendum pe tema “miliardului furat”, pentru că se ştie foarte bine că efectele nu pot fi retroactive şi legea e foarte clară. O întrebare pe un sondaj pe tema respectivă ar rezolva plus/minus cu precizie destul de bună ce cred cetăţenii. Totodată, subliniază Petruţi că din punct de vedere strategic tot felul de refuzuri pe care le primeşte Dodon din partea puterii îl ajută să adune capital electoral şi el nu trebuie subestimat ca politician, deoarece astfel de solicitări au o oarecare susţinere publică în rândul unor categorii de cetăţeni.

Sociologul consideră interesant faptul că preşedintele Igor Dodon şi Platforma DA se referă la aceeaşi temă, a miliardului, care pare să fie cea mai mare risipă de bani, pentru că lucrurile sunt foarte clare. În rest, pot exista opinii, dar, pentru a măsura opiniile există sondaje sociologice şi nu e cazul de exerciţii atât de costisitoare ca organizarea unui referendum.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat la 28 martie decretul de organizare şi desfăşurare a unui referendum consultativ pe patru subiecte, asupra cărora se doreşte ca poporul moldovean la 24 septembrie 2017 să-şi prezinte opinia şi să răspundă la întrebările: “Susţineţi abrogarea legii nr. 235 care pune miliardul pe spatele cetăţenilor?; Susţineţi acordarea preşedintelui R. Moldova a drepturilor constituţionale suplimentare de dizolvare a Parlamentului, şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate; Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71? şi Susţineţi sau nu studierea în instituţiile de învăţământ a disciplinei Istoria Moldovei?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor