Donald Trump ordonă retragerea trupelor americane din Somalia

Militanti Al-Shabab gata de lupta in Somalia
Militanti Al-Shabab gata de lupta in Somalia (STRINGER / AFP / Getty Images)
A.P.
06.12.2020

Preşedintele Trump a dispus retragerea imediată a „majorităţii” trupelor americane din Somalia, potrivit unui anunţ al Pentagonului făcut vineri. Se estimează că 700 de soldaţi se află în prezent în interiorul ţării africane.

Declaraţia indică faptul că „unele forţe pot fi realocate în afara Africii de Est”, însă trupele rămase ar urma să meargă în altă parte în cadrul Comandamentului Africa (AFRICOM) pentru „a permite operaţiuni transfrontaliere”. Acest lucru este asemănător cu modul în care se prevede retragerea din Germania - unele trupe să ajungă acasă în SUA, iar altele să fie poziţionate în altă zonă a Europei.

Misiunea forţelor SUA din Somalia era cunoscută de foarte puţină lume din cauza expunerii minime în presa internaţională.

Trupele SUA sunt acolo - cel puţin oficial - pentru a ajuta la formarea forţelor somaleze de securitate naţională şi pentru a efectua raiduri sub acoperire şi război cu drone împotriva teroriştilor locali şi regionali, cum ar fi organizaţia radicală al-Shabab. Numai în 2019, de exemplu, administraţia Trump a efectuat 63 de atacuri aeriene în Somalia.

Anunţul de vineri survine pe fondul campaniei lui Donald Trump de a încerca să aducă trupele americane acasă, lucru pe care l-a subliniat puternic în campanie.

Cu toate acestea, există zone de unde SUA nu se poarte retrage fără a cauza dezastre pentru politica externă - de exemplu din Siria - o zonă încă foarte fierbinte, unde numărul relativ mic de trupe americane ţine în şah instalaţii petroliere siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor