Donald Tusk: Cu toţii dorim pace, însă nu cu preţul Ucrainei

Preşedintele Consiliului European,  Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Sean Gallup / Getty Images)

Preţul soluţionării crizei din Ucraina nu poate fi capitularea în faţa unei politici agresive, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru jurnalişti polonezi, potrivit cotidianului Rzeczpospolita, citat de agenţia de presă Unian.

Potrivit fostului premier polonez, există motive întemeiate pentru a crede că este posibilă cel puţin reducerea anvergurii conflictului din Ucraina. 'Există o serie de motive - unele foarte fine - care duc la concluzia că o soluţionare a conflictului (în Ucraina), care să asigure cel puţin o limitare a anvergurii crizei, este posibilă şi noi vom lucra la aceasta', a subliniat Tusk.

În acelaşi timp, Tusk a subliniat că pacea din Ucraina nu poate fi atinsă în detrimentul intereselor Ucrainei. 'Toţi dorim pace şi stabilizare în est, însă aceasta nu trebuie să fie o pace cu preţul Ucrainei, cu preţul concesiilor sau al capitulării în faţa politicii agresive', a spus actualul preşedinte al Consiliului European.

Donald Tusk a precizat că, în relaţiile cu Rusia, nu nutreşte nici iluzii, nici 'obsesii negative'. Fostul premier al Poloniei a declarat că nu are planuri referitor la o posibilă întrevedere a sa cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

De la 1 decembrie, Donald Tusk a preluat preşedinţia Consiliului European. Ca obiective prioritare, Tusk a vorbit despre apărarea graniţelor şi susţinerea acordată vecinilor UE care sprijină valorile democratice.