Doneţk, un 'Mordor' al Ucrainei: Să lăsăm Estul să plece (presa ucraineană)

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Regiunile Doneţk şi Lugansk au votat la 11 mai pentru 'autodeterminare', ca un prim pas înainte de separarea propriu-zisă. În opinia publicaţiei Ukrainskaia Pravda, evoluţia situaţiei necesită lansarea unei dezbateri pe marginea unei eventuale separări, în condiţiile în care pentru Ucraina problema a devenit una de viaţă şi de moarte, iar preţul de plătit pentru erorile comise se dovedeşte extrem de mare.

Evenimentele ultimelor zile arată ca, după anexarea Crimeii, Kievul şi-a pierdut controlul efectiv asupra Donbasului. Guvernul continuă să plătească salariile şi pensiile, însă autorităţile statului se dovedesc incapabile să asigure securitatea cetăţenilor din regiune, unde posturile ucrainene de televiziune sunt deja inaccesibile. În ceea ce-i priveşte pe grănicerii ucraineni, aceştia sunt deja incapabili să îngrădească fluxul de 'voluntari' veniţi dinspre Federaţia Rusă.

Regiunea se transformă rapid într-un 'Mordor' criminal (aluzie la regatul tenebrelor din romanele seriei 'Stăpânul inelelor', de J.R.R.Tolkien), stăpânit de ucigaşi şi bandiţi sub culorile Rusiei, ale 'Republicii Populare Doneţk' şi 'Republicii Populare Lugansk'. Este evident că toate acestea sunt rezultatul operaţiunilor speciale elaborate minuţios, cu un cinism absolut, din ţara vecină, care au beneficiat, între altele, de susţinerea elitelor locale corupte, îngrijorate că ar putea fi nevoite să dea socoteală, în faţa ţării întregi, pentru proasta lor gestionare.

De altfel, subliniază Ukrainskaia Pravda, aceste operaţiuni nu ar fi reuşit fără o susţinere activă din partea unei pături importante a populaţiei din regiune. Aceşti oameni sunt gata, uneori pentru puţină băutură, alteori din raţiuni ideologice, să blocheze convoaiele blindate ale forţelor ucrainene şi să se constituie într-un scut uman în faţa 'oamenilor în verde' (forţele armate proruse, fără semne distinctive), pentru că toată lumea a înţeles deja că ucrainenii nu trag asupra civililor.

Mentalitatea 'specifică' a Donbasului, care îşi trage seva din epoca populării haotice a acestei regiuni industriale, a transformat-o într-o 'Vendee ucraineană' (după numele departamentului francez Vandee, scena unui război civil în secolul al XVIII-lea), servind întâi drept fief al comuniştilor, apoi al Partidului Regiunilor (formaţiunea politică a preşedintelui destituit Viktor Ianukovici).

În ultimul timp, toate sondajele au arătat că peste jumătate din populaţia regiunii este favorabilă Ucrainei, comparativ cu o treime de anti-ucraineni. Însă, în condiţiile create de operaţiunea specială rusă, această minoritate a dat dovadă de pasiune şi agresivitate, în timp ce majoritatea a rămas pasivă, timorată. Prin urmare, punctul fără întoarcere nu l-a constituit nici ocuparea clădirilor administrative din regiunea Doneţk, nici irumperea 'oamenilor în verde' în Slaviansk, ci faptul că la mijlocul lunii martie, poliţia locală a lăsat trei sute de bandiţi, înarmaţi pe atunci doar cu bâte şi bârne, să lichideze prin violenţă o manifestaţie a mai multor mii de persoane, în centrul Doneţkului, în favoarea unei Ucraine unite.

Ce va pierde Ucraina odată cu pierderea Donbasului şi la ce probleme ar trebui ea să se aştepte?, se întreabă Ukrainskaia Pravda. În primul rând, ea va pierde aproape 15% din Produsul său Intern Brut (PIB) şi din materiile sale prime, în special minele de cărbune, fapt care majorează riscul ca ea să-şi declare incapacitatea de plată, ştiind foarte bine că volumul datoriei sale nu s-a schimbat, însă mijloacele sale de a o achita s-au redus.

În al doilea rând, Ucraina se va confrunta cu zeci de mii de refugiaţi. Nu doar activişti ucraineni, agresaţi de separatişti, ci toţi acei oameni pentru care existenţa RND şi RNL nu are niciun sens. Precum şi tineri activi, pentru care o Ucraina europeană oferă mult mai multe perspective decât un Donbas condus de criminali sau Rusia semi-totalitară a lui Putin.

În al treilea rând, RND şi RNL vor servi drept punct de plecare pentru alţi 'oameni în verde', acompaniaţi de bande de delincvenţi fără ideologie, care se vor infiltra în restul Ucrainei, atenţionează cotidianul citat.

La drept vorbind, continuarea 'războiului pentru Donbas' nu elimină câtuşi de puţin riscurile. În zonele unde se derulează operaţiunile militare, întreprinderile se vor pomeni într-un punct mort. Or, chiar şi lipsite de veniturile acestor întreprinderi, Kievul va trebui să continue să plătească pensiile pentru 'bunicuţele sale paşnice' care servesc drept scuturi umane şi care permit astfel că soldaţi ucraineni să fie ucişi, subliniază cotidianul.

În acelaşi timp, Ukrainskaia Pravda atenţionează că 'plecarea' Donbasului nu va însemna neapărat încetarea ostilităţilor. În schimb, este de aşteptat ca 'oamenilor în verde' să le fie mult mai greu să ocupe clădiri administrative din alte regiuni. În aceste circumstanţe, forţele ucrainene vor avea în sfârşit posibilitatea de a reacţiona la apariţia teroriştilor şi de a-i elimina înainte ca aceştia să aibă timp să comită pagube ireparabile. După ce va pierde Donbasul, Ucraina va avea pentru prima dată şansa de a deveni un stat cât de cât consolidat, capabil să facă faţă problemelor esenţiale ale dezvoltării sale ulterioare.

În concluzie, astăzi Ucraina nu are altă soluţie decât să confişte activele politicienilor şi oligarhilor vinovaţi de sângeroasa dramă de la Donbas şi să folosească aceste fonduri pentru a ajuta populaţia din Lugansk şi Doneţk care se va refugia în noile teritorii ucrainene, securizate, conchide Ukrainskaia Pravda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe