NATO: Ameninţările lui Rogozin "de neacceptat". Rusia să-şi clarifice rapid poziţia

Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen
Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Alianţa Nord-Atlantică a catalogat drept "de neacceptat" ameninţările făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin la adresa României, după ce ţara noastră a decis să închidă spaţiul aerian pentru aeronava la bordul cărui se afla acesta.

"Autorităţile ruse trebuie să-şi clarifice rapid poziţia", a transmis NATO.

Sâmbătă, avionul cu care Dmitri Rogozin se întorcea la Moscova, după o vizită la Tiraspol, a fost forţat să aterizeze de urgenţă în Moldova după ce a fost interceptat de avioane de vânătoare ale Ucrainei pentru că nu avea permis de zbor pe teritoriul Ucrainei. Dar, dacă la venirea sa la Tiraspol, Rogozin a ajuns în Transnistria zburând pe deasupra României, la plecare, avionul său nu a mai avut permisiunea să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec. Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat Rogozin într-un mesaj postat sâmbătă pe contul său de Twitter.

După acest mesaj a urmat o serie de replici dure între acesta, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu.

Ponta solicită convocarea CSAT

Premierul Victor Ponta i-a solicitat marţi preşedintelui Traian Băsescu convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a se purta discuţii privind criza din Ucraina, şi disputa Cu Moscova generată de închiderea spaţiului aerian al României pentru avionul lui Rogozin.

Totodată, premierul a informat că reprezentanţii Guvernului, care alcătuiesc aproximativ o treime din membri CSAT, vor trimite marţi preşedintelui o solicitare de convocare a unei reuniuni extraordinare a CSAT privind situaţia politică din regiune.

Victor Ponta a purtat discuţii la Guvern cu miniştrii care fac parte din CSAT pe tema atacurilor la adresa României lansate de Rogozin.

După ce premierul Ponta a interzis trecerea avionului vicepremierului rus Dmitri Rogozin prin spaţiul aerian românesc, adăugând că „lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie”, oficialul rus a declarat: "Nu mai avem ce discuta cu ei după această situaţie. Ministerul rus de Externe va pregăti şi va elabora o reacţie. Una este să introduci sancţiuni împotriva unor persoane, ca acestea să nu mai poată primi vize, dar să forţezi să aterizeze, cu ajutorul aviaţiei militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă (...). Reacţia trebuie să fie dintre cele mai dure".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne