Dorin Chirtoacă: Diaspora întreţine Republica Moldova, deci trebuie să fie reprezentată în Parlament

Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă (facebook.com / Dorin Chirtoacă)

Alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în Republica Moldova, la 24 februarie, sunt, în opinia preşedintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, fraudate din start prin sistemul mixt „aprobat de Parlament la pofta lui Plahotniuc şi a lui Dodon”. În acest context, Chirtoacă a ţinut să menţioneze că anume sistemul mixt va decima posibilitatea diasporei, întrucât acum chiar dacă ar vota în număr mare la alegerile din 24 februarie, ei vor contribui cu doar 2-3 mandate în Parlament.

Astfel, a punctat liderul PL, la aceste alegeri diaspora va fi într-o situaţie şi mai proastă în comparaţie cu cei din Republica Moldova. Subliniind că diaspora este acea forţă din societatea moldovenească care a permis în 2009, 2010 şi 2014 înclinarea balanţei în favoarea forţelor pro-europene şi că fără votul diasporei în tot acest timp în ultimii 10-15 ani nu s-ar fi câştigat alegerile parlamentare şi inclusiv locale de la Chişinău, Chirtoacă a menţionat că diaspora trebuie să fie reprezentată în Parlament.

„Diaspora este cea care întreţine RM în fiecare an. La noi se discută despre acel miliard furat din bănci, dar nu se spune despre faptul că în fiecare an diaspora trimite acasă circa un miliard euro remitenţe din care trăieşte Republica Moldova. Dacă nu ar fi trimişi aceşti bani de către concetăţenii noştri, atunci Moldova ar da faliment. Noi supravieţuim datorită diasporei de mai bine de 20 ani. Acesta ar fi unul din motive pentru care diaspora trebuie să fie reprezentată în Parlament”, a declarat Dorin Chirtoacă în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest context, Chirtoacă a subliniat că fracţiunea sa a decis să înainteze la parlamentare din partea diasporei persoane de peste hotare, întrucât, consideră liderul PL, „diaspora merită mai mult” şi trebuie să se regăsească pe circumscripţiile din diasporă şi pe listele de partid, fiind nevoie şi de crearea unor condiţii mai bune de vot, deschiderea mai multor secţii de votare, crearea de condiţii în ceea ce priveşte exercitarea votului etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe