Dosarul Gala Bute. Udrea îl aruncă pe Boc "în gura lupului" şi cere precizări despre Predoiu

Trimisă în faţa instanţei pentru luare de mită, Udrea vrea ca şi foştii săi colegi de Guvern să răspundă în faţa instanţei.
Elena Udrea
Elena Udrea (Epoch Times România)

Prezentă vineri la Înalta Curte unde a fost audiată în dosarul “Gala Bute”, Elena Udrea l-a denunţat pe fostul premier Emil Boc în faţa judecătorilor, relatează Realitatea.net. Totodată, avocaţii deputatei le-au cerut magistraţilor să oblige DNA să precizeze ce implicare şi ce rol au Cătălin Predoiu şi Gheorghe Ialomiţianu în dosarul disjuns din “Gala Bute”.

Concret, avocaţii Elenei Udrea cer ca procurorii să spună care este rolul lui Predoiu şi Ialomiţianu (fost ministru de Finanţe) în afacerea Gala Bute şi să spună care este statutul lor - martor sau suspect. Judecătorii urmează să se pronunţe în privinţa cererii.

În replică, Ialomiţianu susţine că, după ştiinţa sa, trimiterea în judecată a Elenei Udrea s-a făcut pe modul de aplicare a hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat programul de promovare a României ca destinaţie turistică, în care se spunea că Ministerul poate să promoveze România şi în cadrul galelor de box, la nivel naţional şi internaţional, organizate de Federaţia Română de Box.

Elena Udrea invocă un raport al corpului de control al fostului prim-ministru Victor Ponta, susţine Ialomiţianu. ''Există un raport al corpului de control al lui Ponta, o răzbunare mai ales pe dl. Predoiu care era candidatul PNL la funcţia de prim-ministru, legat de motivarea de înaintare a hotărârii de Guvern de către Ministerul Dezvoltării. Hotărârea a ieşit în mod legal, numai promovarea României ca destinaţie turistică şi nu organizarea de evenimente sportive. Iniţial, proiectul de hotărâre care a venit la Ministerul Finanţelor cuprindea şi organizarea de evenimente sportive, iar Ministerul a dat aviz negativ''.

Udrea a cerut la finele lui aprilie la DNA, ca primarul Clujului, Emil Boc şi liderul PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, să fie citaţi ca martori în dosarul Gala Bute. Acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu în acest dosar, Udrea consideră că declaraţiile pe care le-ar face Boc şi Predoiu ar fi importante în acest caz, pe motiv că aceştia ocupau funcţiile de premier şi, respectiv, ministru al Justiţiei atunci când s-a decis implicarea Ministerului Dezvoltării în organizarea evenimentului sportiv, relatează Realitatea.net.

"Printre martorii pe care i-am solicitat sunt şi domnii Emil Boc, fost premier, şi Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei când s-a luat Hotărârea de Guvern de a se implica Ministerul Dezvoltării şi Turismului în promovarea României în cadrul Galei Bute. ... Dacă decizia ar fi una ilegală şi eu am vreo vină, au şi dânşii. Ori dacă decizia a fost luată corect, nici eu nu mă fac vinovată de nimic", a declarat Elena Udrea la DNA.

Reamintim că în data de 21 aprilie 2015, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru Elena Udrea, în Gala Bute, sub acuzaţiile de luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, acuzat de complicitate la luare de mită, şi Rudel Obreja, reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L şi preşedintele Federaţiei Române de Box, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală (2 infracţiuni) şi spălare de bani.

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Breazu Tudor Liberiu) au primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Minister. Sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv organizaţia Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute.

Udrea mai este acuzată că şi-a exercitat atribuţiile în mod nelegal şi a determinat alţi funcţionari din cadrul Ministerului să-şi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul Ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne