Dosarul Mineriadei. Parchetul General cere urmărirea penală a lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Stănculescu

Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Atanasie Stănculescu sunt la un pas să fie puşi sub urmărire penală în dosarul Mineriadei, un dosar care trenează de mai bine de 25 de ani.
Petre Roman şi Ion Iliescu asudaţi
Petre Roman şi Ion Iliescu asudaţi (f)

Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de trei dintre actorii principali din dosarul Mineriadei din iunie 1990, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Atanasie Stănculescu, care sunt acuzaţi că, în perioada în care aveau calitatea de miniştri, au comis crime contra umanităţii.

Decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vine în aceeaşi zi în care amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu a fost înştiinţat că a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Cu o zi în urmă, Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu primeau aceeaşi veste de la procurorii militari.

Decizia de redeschidere a dosarului Mineriadei vine după ce, la mijlocul lui septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a obligat România să continue investigaţiile în acest dosar, arătând că ancheta incidentelor violente de la mineriada din 1990 desfăşurată de autorităţile române a fost întârziată şi defectuoasă, încălcându-se dreptul la viaţă şi la un proces echitabil.

CEDO a atras atunci atenţia că "toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante".

Ulterior, în martie 2015, Înalta Curte a confirmat decizia Procurorului General Tiberiu Niţu de redeschidere a anchetei în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

În iunie 1990, străzile Bucureştiului erau inundate de minerii chemaţi de Ion Iliescu să asigure "ordinea publică", "tulburată" de studenţii care protestau în Piaţa Universităţii, cerând o ţară liberă de comunism. Înarmaţi cu bâte, răngi şi instigaţi împotriva studenţilor portretizaţi drept duşmani ai ţării, minerii s-au dezlănţuit, rupând cu bătaia tineri, intelectuali, femei şi devastând sediile partidelor istorice.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne