Dragnea respiră liniştit până după sărbători. Dosarul fraudării referendumului din 2012, amânat

Dosarul fraudării referendumului din 2012, avându-l ca protagonist pe preşedintele PSD, a fost amânat pentru finele lunii ianuarie a anului viitor.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.12.2015

Judecarea dosarului în care liderul suprem al PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 a fost amânată pentru 29 ianuarie 2016, relatează Mediafax.

Amânarea a avut loc la solicitarea avocaţilor, după ce unul dintre judecătorii din complet nu a putut fi prezent la termenul de luni.

Potrivit sursei citate, completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) trebuia să audieze, la termenul de astăzi, inculpaţii care doreau să dea o nouă declaraţie în faza de apel a dosarului. Unul dintre judecătorii din complet nu a putut fi însă prezent, fiind înlocuit, pentru termenul de luni, cu judecătorul Aida Popa.

Cu acest prilej, avocaţii inculpaţilor au susţinut că se impune stabilirea unui nou termen de judecată, cererea fiind admisă de magistraţi.

Dosarul "Fraudă la Referendum"

Dosarul "Fraudă la Referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, a fost înregistrat la ÎCCJ în 7 octombrie 2013 iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie. În acest dosar de notorietate sunt implicaţi preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi observatori din partea unor ONG-uri, precum şi membri de partid care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea.

Dragnea a fost acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia.

În conformitate cu DNA, actualul ministru ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendum, din anchetele procurorilor reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.

Din anchetă a reieşit că pe listele electorale erau zeci de semnături falsificate care vizau persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave, nedeplasabile, sau chiar decedate. Autorităţile locale s-au mobilizat atât de exemplar încât în unele localităţi prezenţa la urne a fost de 185%

Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primari USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare. Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea Referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.

Conform rechizitoriului, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii secţiilor de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor