Dumitru Alaiba: Deputaţii primesc salariul pe un card bancar cu beneficii speciale oferite de Vlad Plahotniuc

Parlamentul R. Moldova, prin decizia vicepreşedintelui PD Andrian Candu, fără tender şi concurs, a trecut din ianuarie 2019 la Moldindconbank care a spălat 22 miliarde Dolari SUA, afirmă deputatul PAS.
Dumitru Alaiba şi Maia Sandu
Dumitru Alaiba şi Maia Sandu (acum.md)

Deputatul PAS Dumitru Alaiba informează că parlamentarii moldoveni îşi primesc salariul pe carduri emise de Moldindconbank, care le oferă o serie de beneficii inclusiv reduceri la hotelul, restaurantul şi centrul SPA Nobil care aparţin liderului PD, Vlad Plahotniuc.

Potrivit Radio Europa Liberă, Alaiba nu a acceptat cardul, considerându-l o tentativă subtilă de mituire a deputaţilor care, dacă îl acceptă, semnalează că ulterior vor putea face şi alte compromisuri.

„Pentru că eşti deputat, noua bancă îţi oferă neapărat carduri din categoria Gold – Visa sau Mastercard. Rata dobânzii 5,5% pentru soldul de pe card. Interesantă ofertă. Nu ştiam că mai există aşa oferte atractive la conturi curente. Credit până la 200.000 lei fără gaj sau birocraţie”, scrie deputatul PAS pe blogul său.

Politicianul menţionează că Moldindconbank este banca ce a spălat 22 miliarde Dolari SUA, iar Parlamentul fără tender şi concurs a trecut din ianuarie 2019 la această bancă, prin decizia vicepreşedintelui PD Andrian Candu. „Afară de spălarea a 22 miliarde Dolari, o investigaţie de la RISE Moldova ne arată cum Moldindconbank a instrumentat prăbuşirea leului în 2015.”

„Şi dacă un deputat are aşa condiţii, imaginaţi-vă ce privilegii sunt ceva mai sus. Şi mai întrebaţi-vă ce privilegii au tot felul de miniştri. Chestii, aparent, inofensive, invizibile şi plăcute sufletului”, a adăugat Dumitru Alaiba, precizând că anume de la cadourile inofensive şi tratamentele speciale începe corupţia.

Cumpărată recent de o companie farmaceutică bulgărească, Moldinconbank a fost ultima dintre marile bănci moldovene care a avut, până anul trecut, o structură netransparentă a acţionarilor. Achiziţia ei de către firma bulgărească Doverie-Invest - care ar fi cumpărat acţiunile lui Veaceslav Platon, condamnat pentru implicare în furtul miliardului - a fost intermediată de guvernul condus de PD, mai transmite Radio Europa Liberă.

Democraţii nu au comentat dezvăluirile lui Alaiba care, de când a devenit deputat în urma alegerilor din 24 februarie, a mai publicat şi filmuleţe din Parlament, arătând condiţiile de muncă ale deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe